Sernik z brzoskwiniami i mascarpone
Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone.
Sernik ma lekko kremową i wilgotną konsystencję, którą uzyskałam poprzez pieczenie go w piekarniku z wstawionym naczyniem z wodą. Takie pieczenie sprawia również, że sernik ma równą i niepopękaną powierzchnię. Sernik nie jest mocno słodki, jeśli więc lubimy bardzo słodkie, to należy dodać do masy serowej więcej cukru.
Składniki:
(forma o średnicy 28 cm)Spód do sernika:
- 250 g kakaowych herbatników
- 100 g masła
- 100 g migdałów
- 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli herbatniki są mało słodkie)
Masa serowa:
- 1 kg dobrego sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (L)
- 50 g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 150 g serka mascarpone
- 1 puszka brzoskwiń
Polewa z galaretki i mascarpone:
- 250 ml syropu z brzoskwiń
- 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Spód do sernika:
- Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały. Jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać również cukier puder.
- Wszystkie składniki wymieszać, ma powstać masa o niezbyt grubej strukturze mokrego piasku, którą wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie wyrównać za pomocą łyżki.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń.
- Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy serowej. Wierzch starannie wyrównać.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wylać na blaszkę z piekarnika 300 ml wody i wstawić ją na najniższy poziom w piekarniku, a powyżej na kratkę wstawić foremkę z sernikiem.
- Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 40 minut.
- Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z foremki.
Polewa z galaretki i mascarpone:
- Syrop z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Jeśli syropu jest mniej niż 250 ml, to dodać wody.
- Serek mascarpone zmiksować z cukrem i połową wystudzonej i lekko tężejącej galaretki.
- Polewę z mascarpone rozsmarować na wystudzonym serniku, łyżką nierównomiernie powykładać na nią niezastygniętą jeszcze galaretkę i delikatnie łyżeczką na powierzchni robić wzorki podobne, jak na zdjęciu powyżej.
- Sernik wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Zobacz również: sernik Pina Colada.
Rozpieszczasz moje podniebienie Kochana. ;-)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba :D
UsuńUwielbiam serniki w każdej wersji :) Twoja propozycja wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię serniki.
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo smakował, więc mogę uznać, że był pyszny :)
UsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie domowe serniki :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTwój serniczek wygląda bardzo pysznie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż go uwielbiam! ^_^
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki,wygląda bardzo smacznie ;).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny serniczek! :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńGenialny sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń