Prosty chleb na drożdżach
Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek.
Składniki na chleb drożdżowy:
(foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza)
- 500 g mąki chlebowej typ 720
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 10 g soli
- 300 - 350 ml ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki pszennej (do rozmieszania z drożdżami)
Dodatkowo: - łyżka oleju i otręby lub mąka do oprószenia formy
Jak upiec chleb?
- Drożdże, cukier i mąkę zalać 50 ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Suche drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. Chleb może być uformowany w kształt bochenka i położony bezpośrednio na wyłożoną blaszkę z piekarnika, którą wyłożyć papierem do pieczenia oprószonym mąką.
- Po wyrośnięciu ciasta rozmieszać je (zagnieść), podsypując od brzegów mąką. Wymieszane ciasto będzie dość dobrze odchodzić od łyżki lub rąk, wtedy przełożyć je do posmarowanej i oprószonej otrębami formy. Foremkę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
- Po wyrośnięciu wierzch chleba delikatnie posmarować odrobiną wody.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać.
Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie.
Domowy chleba smakuje najlepiej, dawno nie piekłam, teraz będzie za mną chodził :)
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie upiec :)
UsuńAle super ten chlebek wygląda. Koniecznie będe musiała go spróobować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo :) Jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCudowny bochen chleba :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńLubię domowe chlebki, takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo je lubię :)
UsuńDomowe pieczywko zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń