Dżem z jabłek
Jesienią warto przygotować pyszny dżem z jabłek, który zimą świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, śniadań i kolacji. Wykonanie takiej aksamitnej marmoladki jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Najsmaczniejszy dżem jabłkowy wychodzi z bardzo dojrzałych i soczystych jabłek, które dostępne są właśnie jesienią. U mnie dżem z jabłek powstał z bardzo słodkich antonówek z dodatkiem czerwonych jabłek, których skórki zabarwiły dżem na fajny kolor. Dżem jabłkowy doprawiłam cynamonem i sokiem z cytryny.
Dżem z jabłek będzie miał kremową i aksamitną konsystencję, gdy podgotowane jabłka przetrzemy przez gęste sito, aby oddzielić od niego skórki. Jabłka przed gotowaniem można również obrać, ale uważam, że pozbawimy dżem przyjemnego smaku i aromatu, który uwalniają skórki podczas gotowania. Dżem z jabłek nie wymaga dodawania zagęstników, gdyż w procesie gotowania płyn odparowuje i dżem gęstnieje.
Zachęcam do zrobienia takiego dżemiku na zimę, gdyż nie zawiera żadnych zagęstników i poprawiaczy smaku, jak to często bywa w tych dżemach ze sklepu. Takiego wspaniałego smaku dżemu jabłkowego nie znajdziecie raczej w żadnym sklepie, dlatego warto go zrobić samemu.
Składniki:
(na około 5 słoików o pojemności 500 ml)
- 3 kg dojrzałych jabłek
- 500 - 650 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 250 ml wody
Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pokrojone jabłka włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i gotować do czasu, aż jabłka będą się rozpadać i oddzielać się będą od nich skórki. Co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliły.
- Podgotowane jabłka przetrzeć przez sito, aby oddzielić od nich skórki, następnie włożyć z powrotem do garnka i dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować ciągle mieszając do czasu, aż spora część płynu odparuje i dżem będzie miał gęstą, lepiącą się do łyżki konsystencję. Ilość cukru dostosować do kwaśności jabłek i swoich upodobań.
- Czyste słoiki i pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha.
- Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić i obrócić na deskę do góry dnem. Przykryć ścierką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Pukając delikatnie w pokrywkę sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły, ma być głuchy odgłos.
- Dżemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zobacz również: dżem z malin.
Bardzo lubię jabłkowe musy i dżemy, są najlepsze.
OdpowiedzUsuńTo prawda, również bardzo je lubię :)
UsuńUwielbiam i robię :) Pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :)
UsuńJeden z moich ulubionych dżemów!
OdpowiedzUsuńMiło mi, również go lubię :)
UsuńUwielbiam dżemy jabłkowe domowej roboty, ja w swoim przepisie nie używam cynamonu - nie lubię
OdpowiedzUsuńCynamonu zbyt dużo nie dodaję, ale odrobina fajnie podkreśla smak jabłek.
UsuńRobiłam dziś do naleśników pycha😋😋
OdpowiedzUsuń