Torcik z kremem bez pieczenia
Pyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka.
W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców.
Zapewniam, że tym ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim. Jedynym problemem po zrobieniu tego torcika jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły.
Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta.
Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
- 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk)
- 200 g podłużnych biszkoptów
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 3 - 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka truskawkowa
Masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
- 10 ładnych truskawek
- 1 szklanka borówek
- 2 galaretki truskawkowe
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
*Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny użyć biszkoptów i herbatników bezglutenowych.
Jak zrobić torcik z kremem bez pieczenia?
- Spód foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na dno położyć jeden obok drugiego herbatniki.
- W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika wlać budynie dokładnie wymieszać i ciągle mieszając ponownie zagotować, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń wystudzić, aby nie było kożucha, przykryć garnek ręcznikiem papierowym.
- Masło zmiksować i pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń, miksować do czasu, aż powstanie jednolity krem.
- Krem rozsmarować na herbatnikach i na wierzchu lekko dociskając ułożyć w 1 cm odstępach biszkopty.
- Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na mniejsze cząstki i gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki.
- Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Śmietanę wyłożyć na mus truskawkowy i wyrównać. Truskawki i borówki umyć, osuszyć, a następnie delikatnie dociskając rozłożyć je na śmietanie. Ciasto wstawić na 5 - 10 minut do lodówki, aby nieco stężało.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie na wierzch ciasta.
- Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło.
Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia.
Bardzo lubię takie ciasta i chętnie skosztuję tej wersji :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardzo smaczny, mniamm :)
OdpowiedzUsuńTaki kawalek chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńMmm, jakie piękne warstwy! *.* :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiesamowity torcik, potwierdzam - dziś właśnie próbowałam i polecam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
OdpowiedzUsuń