Surówka z czarnej rzepy
Pyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa.
Rzepa jest warzywem bardzo zdrowym i zawiera dużo witamin i minerałów (C, B1, B2, PP, magnez, żelazo, potas, wapń, siarka), których potrzebuje nasz organizm, dlatego często powinna gościć na naszym stole. Dawniej rzepa była bardziej popularna i chętnie wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w celach leczniczych np. do pielęgnacji włosów i skóry lub nacierania sokiem bolących pleców.
Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny koniecznie rzepę dodać do swego menu i korzystać z jej zdrowotnych właściwości. Do mego ulubionego zestawu warzyw oprócz brokuła i selera naciowego, dołączyła też czarna rzepa.
Składniki:
(na 3 - 4 porcje)
- 3 czarne rzepy
- 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta)
- 2 średnie marchewki
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
- świeży koperek (opcjonalnie)
Używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml).
Przygotowanie surówki z czarnej rzepy:
- Rzepę, marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłka, aby nie ciemniały skropić sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i jogurtem, dodać cukier i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed podaniem odczekać 5 - 10 minut, aby składniki się ze sobą połączyły.
- Do surówki można dodać niewielką ilość posiekanego koperku, ale trzeba uważać, aby nie było go zbyt dużo, gdyż przejmie smak innych warzyw i surówka będzie bardzo koperkowa.
Zobacz również: surówka z selera.
Pyszna surówka. Bardzo lubię czarną rzepę i gdy tylko zauważę ją w sklepie,to kupuję.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Rzeczywiście na rzepę w sklepie trzeba trafić, gdyż nie zawsze jest dostępna.
UsuńPyszna i zdrowa surówka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń