Ciasto Cycki mulatki
Ciasto Cycki mulatki to niezbyt słodki, ale bardzo smaczny deser. Wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet dla osób początkujących. Ciasto dobrze się kroi i fajnie wygląda na talerzu.
W moim starym zeszycie z przepisami ciasto widnieje jako Cycki mulatki, chociaż w internecie można znaleźć je pod nazwą Cycki murzynki. Ciasto Cycki mulatki można przygotować w wersji skróconej, tylko na blacie kokosowo-makowym. Zachęcam jednak do zrobienia pełnej, gdyż biszkopt posmarowany lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, przyjemnie łączy się z pozostałymi warstwami.
Do ciasta proponuję użyć małych biszkopcików, wtedy ciasto można pokroić na mniejsze kawałki, ja niestety małych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu do moczenia biszkoptów nie dodawać. Biszkopty można moczyć nie tylko w mleku z alkoholem, ale również w soku lub wodzie z cytryną.
Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blat makowo-kokosowy:
- 100 g mielonego maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 6 białek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 400 ml mleka
- 200 g masła
Dodatkowo:
- biszkopty do ułożenia na kremie
- 200 g dżemu porzeczkowego
- rodzynki do ułożenia na biszkoptach
- 100 ml wódki
- 100 ml mleka
Polewa:
- 100 g czekolady z co najmniej 50% kakao
- 70 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować ciasto Cycki mulatki?
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukier.
- Gdy cukier się rozpuści, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
- Następnie dodać przesiane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszać (nie miksować).
- Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wystudzić.
Blat makowo-kokosowy:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.
- Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut.
- Ciasto wystudzić.
Krem:
- Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty i jednolity budyń.
- Budyń przykryć ręcznikiem papierowym i dokładnie wystudzić.
- Masło zmiksować do powstania puszystej konsystencji, następnie nie przerywając miksowanie dodawać po łyżce wystudzony budyń.
- Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.
Polewa:
- Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy.
Jak złożyć ciasto?
- Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku.
- Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem.
- Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy, aby ciasto łatwiej było pokroić.
- Na biszkoptach ułożyć wcześniej namoczone rodzynki i polać polewą.
- Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.
pamiętam to ciasto, całe wieki nie robiłam a jest bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńJa je nazywam ciasto pijak :-)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nim i jadłam, ale jeszcze sama nie zrobiłam. Muszę w końcu upiec. Cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuńU mnie też jest nazywane "Ciasto-pijak", choć panom zapewne spodoba się druga wersja :D Ciasto jest naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Super wygląda:)
OdpowiedzUsuńmniam,bardzo lubię,to ciasto! :)
OdpowiedzUsuń