Ciasto Cycki mulatki

/ 6

Ciasto Cycki mulatki to niezbyt słodki, ale bardzo smaczny deser. Wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet dla osób początkujących. Ciasto dobrze się kroi i fajnie wygląda na talerzu. 


Ciasto z makiem, wiórkami i kremem

W moim starym zeszycie z przepisami ciasto widnieje jako Cycki mulatki, chociaż w internecie można znaleźć je pod nazwą Cycki murzynki. Ciasto Cycki mulatki można przygotować w wersji skróconej, tylko na blacie kokosowo-makowym. Zachęcam jednak do zrobienia pełnej, gdyż biszkopt posmarowany lekko kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, przyjemnie łączy się z pozostałymi warstwami.

Do ciasta proponuję użyć małych biszkopcików, wtedy ciasto można pokroić na mniejsze kawałki, ja niestety małych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu do moczenia biszkoptów nie dodawać. Biszkopty można moczyć nie tylko w mleku z alkoholem, ale również w soku lub wodzie z cytryną.

Ciasto z kremem i biszkoptami

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Blat makowo-kokosowy:

  • 100 g mielonego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru
  • 6 białek
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • biszkopty do ułożenia na kremie
  • 200 g dżemu porzeczkowego
  • rodzynki do ułożenia na biszkoptach
  • 100 ml wódki
  • 100 ml mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 50% kakao
  • 70 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
    Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto Cycki mulatki?

Biszkopt:

  1. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo po łyżce cukier.
  2. Gdy cukier się rozpuści, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
  3. Następnie dodać przesiane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszać (nie miksować).
  4. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
  5. Biszkopt wystudzić.

Blat makowo-kokosowy:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.
  2. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodać mak, wiórki kokosowe, proszek i delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 20 - 25 minut.
  5. Ciasto wystudzić.

Krem:

  1. Żółtka zmiksować z 100 ml mleka i obiema mąkami, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Do gotującego się mleka wlać masę z jajek i gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty i jednolity budyń.
  3. Budyń przykryć ręcznikiem papierowym i dokładnie wystudzić.
  4. Masło zmiksować do powstania puszystej konsystencji, następnie nie przerywając miksowanie dodawać po łyżce wystudzony budyń.
  5. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

Polewa:

  1. Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy.

Jak złożyć ciasto?

  1. Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku.
  2. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem.
  3. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy, aby ciasto łatwiej było pokroić.
  4. Na biszkoptach ułożyć wcześniej namoczone rodzynki i polać polewą.
  5. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

Komentarze

  1. pamiętam to ciasto, całe wieki nie robiłam a jest bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o nim i jadłam, ale jeszcze sama nie zrobiłam. Muszę w końcu upiec. Cudowne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też jest nazywane "Ciasto-pijak", choć panom zapewne spodoba się druga wersja :D Ciasto jest naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto. Super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam,bardzo lubię,to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady