Sos bolognese
Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim.
Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane.
Sos boloński najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był sos ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos mięsny zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku po podgrzaniu.
Gwarantuję, że jeśli zrobicie w taki sposób włoski sos bolognese, to nigdy nie powrócicie do skróconej, szybkiej i niezbyt smacznej wersji. U mnie właśnie tak było, teraz wolę poświęcić nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą.
Przepis na sos bolognese:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 250 ml mleka lub śmietany 30%
- 300 ml białego lub czerwonego wina
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oregano
- sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić prawdziwy sos bolognese?
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Masło rozgrzać w głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek.
- Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni.
- Do mięsa dodać pomidory, wino, cynamon, oregano i łyżeczkę mielonego pieprzu, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut.
- Dodać passatę pomidorową i mleko, dusić pod przykryciem około 90 minut.
- Dodać koncentrat i sól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle.
Zobacz również: spaghetti carbonara.
Makaron z takim sosem smakuje wyśmienicie. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, klasyka zawsze smaczna :)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :) Pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuńBrzmi wybornie! To jedno z moich ulubionych dań i fajnie, że mogę sobie taki przepis zapisać w zakładkach :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń