Ciasto miodowe z serem i gruszkami
Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Miodownik to ciasto, które łączy w sobie moje ulubione smaki, czyli miód i ser. Ciasto z miodem smakuje wszystkim moim gościom i domownikom.
Składniki na pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami:
Forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm.Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Ciasto miodowe:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 10 łyżek miodu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera białego twarogowego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 budyń w proszku bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki wanilii
Masa z gruszek:
- 6 - 7 dojrzałych gruszek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (opcjonalnie)
Jak zrobić miodownik z serem i gruszkami?
Ciasto miodowe:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny miód. Miód stanie się płynny, jeśli wstawimy go do naczynia z gorącą wodą.
- Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mąkę przesianą z proszkiem i sodą, przyprawę do piernika oraz lekko podgrzane mleko.
- Gdy masa stanie się jednolite bez widocznej mąki, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce olej.
- Masę miodową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto z miodem dość szybko się przyrumienia, jeśli więc ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć je papierem do pieczenia. Czas pieczenia zależy od formy i indywidualnych właściwości piekarnika. W swoim piekarniku zazwyczaj ciasta piekę na środkowym lub drugim od dołu poziomie piekarnika.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Jeśli upieczone ciasto ma na środku wyrośniętą górkę, to można ją skroić ostrym nożem, wtedy będzie lepiej wyglądało. Ciepłe ciasto ma specyficzny zapach i smak, ale po wystygnięciu się to zmienia i pięknie pachnie miodem i nim smakuje.
- Ciasto przekroić w poprzek na pół i przełożyć gorącym serem.
- Na wierzchu wyłożyć masę z gruszek i wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło i przeszło smakiem.
Masa serowa:
- W garnku na niezbyt dużej mocy palnika ciągle mieszając rozpuścić masło z cukrem i wanilią.
- Następnie dodać ser, a gdy stanie się płynny roztrzepane jajka, ciągle mieszając zagotować, pilnować, aby się nie przypaliło.
- Na chwilę garnek zdjąć z palnika i do sera wmieszać budyń rozmieszany w zimnym mleku. Gotować (około 10 minut) na małej mocy palnika, aż masa stanie się gęsta i z trudem będzie odchodzić od łyżki.
- Gorącą masą serową przełożyć przekrojone ciasto miodowe.
Masa z gruszek:
- Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Gruszki włożyć do garnka i dodać sok z cytryny, cukier (ilość dostosować do stopnia słodkości gruszek) i masło, gotować do czasu, aż zaczną się karmelizować i będzie mało płynu.
- Jeśli ciasto będzie szybko zjedzone i nie będzie transportowane taką masę z gruszek można już wyłożyć na wierzch ciasta i schłodzić.
- Jeśli jednak ciasto ma być na dłużej to najlepiej dodać do nich galaretki. W tym celu do gotujących się gruszek dodać tyle wrzącej wody, aby powstało razem z gruszkami około 700 - 800 ml masy. Wszystko chwilę podgotować i zdjąć z palnika.
- Do gorącej masy wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą (nie gotować).
- Masę odstawić do wystudzenia, a gdy zacznie lekko tężeć, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Zobacz również: ciasto miodowe.
Oj, to zdecydowanie ciasto dla mnie - bardzo mi się podoba ta propozycja:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciasto, zjadłabym i wylizała talerzyk :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmiodowe ciasta są pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚliczne warstwy ☺☺
OdpowiedzUsuńW ciemno mogę stwierdzić, że ciasto jest przepyszne. Tak właśnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie. Takie ciacho musi być pysze :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń