Szakszuka, czyli jajka z pomidorami

/ 4

Szakszuka, czyli jajka z pomidorami to smaczne i łatwe do zrobienia danie na weekendowe śniadanie lub szybki lekko strawny obiad.  Prosto i smacznie, a do tego szakszukę może zrobić każdy, nawet mało znający się na gotowaniu.

Jajka w pomidorach
Przepis na szakszukę w każdym domu może być nieco inny, ale podstawowe składniki, które się nie zmieniają to pomidory, jajka i cebula. U mnie szakszuka tym razem została wzbogacona o paprykę. Szakszuka będzie jeszcze bardziej treściwa, gdy dodamy podsmażoną kiełbasę i przyprawimy ostrą papryką.

W sezonie szakszukę najlepiej robić ze świeżych pomidorów, a poza nim świetnie sprawdzą się te z puszki lub słoika. O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze i szakszuka bardzo często gości na moim stole. Najlepszy przepis na jajka z pomidorami na śniadanie.
Pomidory z jajkami na pożywne śniadanie
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 70 kcal
Kategoria: obiad, śniadanie
Dieta: wegetariańska

Przepis na szakszukę — jajka z pomidorami

Składniki na szakszukę:

  • 6 - 8 dojrzałych pomidorów (1000 g)
  • 1 duża czerwona papryka (240 g)
  • 2 cebule (220 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 6 - 7 jajek (350 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • natka pietruszki do posypania (6 g)
  • pieprz i sól do smaku (3 g)
  • szczypta cukru (2 g)
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia (50 g)

Jak zrobić szakszukę?

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę aż będzie miękka, dodać paprykę, czosnek i przyprawy.
  5. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
  6. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty.
  7. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić.
  8. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około 3 do 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie miało postać kremu lub tak jak kto lubi.
  9. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

    Zobacz również: jajecznica z brokułami

Komentarze

  1. To danie tak pięknie wygląda, że od razu chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się bardzo łatwe, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pomidory w każdej postaci, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i muszę zrobić, bo dawno nie było :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady