Szakszuka, czyli jajka z pomidorami
Szakszuka, czyli jajka z pomidorami to smaczne i łatwe do zrobienia danie na weekendowe śniadanie lub szybki lekko strawny obiad. Prosto i smacznie, a do tego szakszukę może zrobić każdy, nawet mało znający się na gotowaniu.
Przepis na szakszukę w każdym domu może być nieco inny, ale podstawowe składniki, które się nie zmieniają to pomidory, jajka i cebula. U mnie szakszuka tym razem została wzbogacona o paprykę. Szakszuka będzie jeszcze bardziej treściwa, gdy dodamy podsmażoną kiełbasę i przyprawimy ostrą papryką.W sezonie szakszukę najlepiej robić ze świeżych pomidorów, a poza nim świetnie sprawdzą się te z puszki lub słoika. O tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze i szakszuka bardzo często gości na moim stole. Najlepszy przepis na jajka z pomidorami na śniadanie.
Przepis na szakszukę — jajka z pomidorami
Składniki na szakszukę:
- 6 - 8 dojrzałych pomidorów (1000 g)
- 1 duża czerwona papryka (240 g)
- 2 cebule (220 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 6 - 7 jajek (350 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- natka pietruszki do posypania (6 g)
- pieprz i sól do smaku (3 g)
- szczypta cukru (2 g)
- 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
- 5 łyżek oleju lub oliwy do smażenia (50 g)
Jak zrobić szakszukę?
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę aż będzie miękka, dodać paprykę, czosnek i przyprawy.
- Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty.
- Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić.
- Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około 3 do 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko będzie miało postać kremu lub tak jak kto lubi.
- Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
- Szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Zobacz również: jajecznica z brokułami
To danie tak pięknie wygląda, że od razu chce się sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo łatwe, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory w każdej postaci, koniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i muszę zrobić, bo dawno nie było :-)
OdpowiedzUsuń