Puszysty sernik z kaszą manną
Puszysty sernik z kaszą manną jest leciutki i przyjemnie wilgotny. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu dużo nie opada i jest równiutki. Pyszny niezbyt słodki deser, odpowiedni dla dzieci i dorosłych.
Lubię serniki ciężkie, wilgotne i z prawdziwego białego sera. Serniki staram się robić z dobrej jakości sera twarogowego i kupuję go zazwyczaj w kawałku, aby później zmielić w maszynce. Mam swój ulubiony twaróg mielony w wiaderku, ale nie zawsze jest on w moim sklepie.
Ostatnio w sklepie nie było, takiego sera jakbym chciała i musiałam użyć dość mocno rozdrobnionego sera z wiaderka. Ser w wiaderku był dość rzadki, ale dzięki dodanej kaszy, sernik wyszedł bardzo dobry. Sernik po upieczeniu nie jest ciężki, a wręcz przeciwnie puszysty i lekki. Jego powierzchnia mocno nie opada i jest równa. Smak sernika w dużej mierze zależy od jakości użytego białego sera i może być mniej lub bardziej serowy.
Składniki na puszysty sernik z kaszą manną:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg sera białego mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 jajek
- 3/4 szklanki rodzynek
- 2 - 3 łyżki mąki
- cukier puder do posypania
Jak zrobić puszysty sernik z kaszą manną?
- Rodzynki namoczyć w wodzie.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystej postaci, pod koniec dodawać po jednym żółtku.
- Następnie masę zmiksować z serem i kaszą manną.
- Do masy serowej dodać odsączone i wymieszane z mąką rodzynki.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę z sera.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 35 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przez około 10 minut bez jego otwierania. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i schłodzić.
Zobacz również: sernik z rosą.
apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie! <3
Super, tylko wybiorę wersję bez rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić go w ten weekend. Testuję wypieki na Święta. Mam małe dzieci i chcę ograniczyć czas w kuchni. Proszę powiedź jaki polecasz ser we wiaderku.
OdpowiedzUsuńDo serników zazwyczaj używam z wiaderka - twaróg sernikowy Hanusi z Mlekowity.
OdpowiedzUsuńDo tego konkretnie wykorzystałam twaróg sernikowy President i też się sprawdził.
Sernik z kaszą manną wychodzi bardzo delikatny i wilgotny, dlatego dzieciom powinien smakować.
Dziękuję za odpowiedź. Zdecydowane - testuję z weekend. Dam znać jak poszło. Niestety nie mam "ręki" do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńTen sernik na pewno wyjdzie :)
Usuń