Ciasto półkruche z dżemem

/ 7

Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta.

Ciasto kruche z jagodami i pianką
Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z jagód.

Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc ciasta pudrem, ale teraz na pewno zrobiłabym do niego lekko kwaśny lukier. Ciasto z dżemem było umiarkowanie słodkie, ale brakowało właśnie tej nuty kwaśnej, aby przełamać słodycz jagód. Ciasto półkruche każdy może zrobić ze swoim ulubionym dżemem, aby tylko był on gęsty i dobrze rozsmarowywał się na cieście.
Placek kruchy z konfiturą i pianką
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 320 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto półkruche z dżemem

Składniki na ciasto półkruche z dżemem:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g masła (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%

Warstwa z białek:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 350 - 400 g gęstego dżemu z jagód lub innego
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto półkruche z dżemem?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodać masło i posiekać je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki.
  3. Następnie wymieszać wszystko z roztrzepanymi żółtkami, łyżką śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde. 
  4. Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
  5. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Spód w formie nakłuć równomiernie widelcem i rozsmarować na nim cienką warstwę gęstego dżemu.
  7. Następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną część zamrożonego ciasta i rozłożyć na nim równomiernie ubitą pianę z białek.
  8. Na pianę równomiernie zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta z wierzchu.
  10. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć razem z papierem z formy i oprószyć cukrem pudrem. U mnie dżem z jagód był dość słodki, pominęłam więc posypanie cukrem pudrem.
Zobacz również: pleśniak.

Komentarze

  1. Jak dla mnie idealne. Proste, szybkie i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto <3 Idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z pianką. Często takie robię z konfiturą lub sezonowymi owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciasto; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho, ogólnie lubię kruche, a nawet bardzo kruche wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło super ,żona była pełna podziwu, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady