Ciasto półkruche z dżemem
Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta.
Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno
z lepszych połączeń w słodkich wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast
królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej
porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem
postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a
konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z
jagód.
Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc ciasta pudrem, ale teraz na
pewno zrobiłabym do niego lekko kwaśny lukier. Ciasto z dżemem było
umiarkowanie słodkie, ale brakowało właśnie tej nuty kwaśnej, aby przełamać
słodycz jagód. Ciasto półkruche każdy może zrobić ze swoim
ulubionym dżemem, aby tylko był on gęsty i dobrze rozsmarowywał się na
cieście.
Przepis na ciasto półkruche z dżemem
Składniki na ciasto półkruche z dżemem:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 250 g masła (schłodzić)
- 5 żółtek
- 1 - 2 łyżki śmietany 18%
Warstwa z białek:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 350 - 400 g gęstego dżemu z jagód lub innego
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto półkruche z dżemem?
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Do mąki dodać masło i posiekać je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki.
- Następnie wymieszać wszystko z roztrzepanymi żółtkami, łyżką śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde.
- Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
- Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Spód w formie nakłuć równomiernie widelcem i rozsmarować na nim cienką warstwę gęstego dżemu.
- Następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną część zamrożonego ciasta i rozłożyć na nim równomiernie ubitą pianę z białek.
- Na pianę równomiernie zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta z wierzchu.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć razem z papierem z formy i oprószyć cukrem pudrem. U mnie dżem z jagód był dość słodki, pominęłam więc posypanie cukrem pudrem.
Zobacz również:
pleśniak.
Kocham tę piankę <3!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne. Proste, szybkie i smaczne
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto <3 Idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z pianką. Często takie robię z konfiturą lub sezonowymi owocami. :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto; lubię takie
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, ogólnie lubię kruche, a nawet bardzo kruche wypieki.
OdpowiedzUsuńWyszło super ,żona była pełna podziwu, dziękuję.
OdpowiedzUsuń