Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym
Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym to zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Zdrowa i bardzo smaczna kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym. Szybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, która na pewno posmakuje osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest bardzo soczysta
i można ją od razu podawać. Nie wymaga długiego oczekiwania, gdyż wszystkie
składniki w połączeniu z sosem jogurtowym nadają się do natychmiastowego
jedzenia. Kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym to surówka do obiadu na każdą
kieszeń, gdyż jej składniki są ogólnie dostępne i niezbyt drogie.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest tak soczysta i pyszna,
że podczas robienia znika jej prawie połowa. Każdy tylko próbuje, ale
oczywiście na jednej próbie się nie kończy i tak tylko jeszcze raz spróbuję
i do obiadu jakoś tak mało zostaje 😀
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej dość często modyfikuję,
dodając lub wymieniając różne składniki, ale po pewnym czasie zawsze wracam
do wersji z ogórkiem kiszonym. Kapusta pekińska z takim połączeniem składników jest chyba
najsmaczniejsze.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym:
- 1 kapusta pekińska
- 5 - 6 małych ogórków kiszonych
- wiązka koperku
- 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym?
- Kapustę pekińską pokroić na cienkie i niezbyt długie paseczki.
- Ogórki pokroić w cienkie półplasterki.
- Cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić.
- Łodygi selera pokroić na cieniutkie plasterki.
- Koperek drobno posiekać.
- Składniki wymieszać i oprószyć delikatnie solą.
- Jogurt, sok z cytryn, ocet i miód lub cukier dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły.
- Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
-
Surówka może być podawana od razu po przygotowaniu, gdyż nie wymaga
oczekiwania, aż zmięknie.
Idealna do obiadu!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna suroweczka :)
OdpowiedzUsuńNie dawałam nigdy ogórka kiszonego. Do kolejnego obiadu na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńSuper świeża i zdrowa suróweczka ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie chrupiące surówki :)
OdpowiedzUsuń