Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem
Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo szybkie do przygotowania danie na pyszny obiad. Sos beszamelowy świetnie sprawdza się do zapiekania, a ze szpinakiem świetnie smakuje, jako sos do makaronu. Makaron ze szpinakiem i sosem beszamel na zdrowy, smaczny i łatwy obiad do zrobienia.
Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo pożywne i
lekkostrawne danie. Makaron do sosu należy ugotować al'dente, gdyż z
rozgotowanego makaronu powstanie mało apetyczna i niezbyt zdrowa
potrawa. Makaron z sosem robię zazwyczaj z makaronem (fusilli)
świderki z mąki semolina, gdyż zbyt szybko się nie rozgotowuje i świetnie
zatrzymuje się na nim sos.
Sos beszamel ze szpinakiem jest łatwy do zrobienia na szybki obiad.
Makaron ze szpinakiem można zrobić zarówno z mrożonym, jak i świeżym
szpinakiem. W tym przypadku szpinak wolę chyba bardziej mrożony niż świeży.
Świeży trzeba myć listek po listku, aby pozbyć się piasku, co zabiera sporo
czasu. U mnie w zamrażarce szpinak jest prawie zawsze i wiele razy uratował
nas przed jedzeniem kanapek na obiad 😀
Przepis na makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem
Składniki na makaron ze szpinakiem i sosem beszamel:
- 500 ml mleka
- 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 30 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 400 g makaronu
Jak zrobić makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem?
- Delikatnie podsmażyć na 30 g masła przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać zamrożony szpinak i smażyć na małej mocy palnika do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi i będzie gorący. Świeży szpinak wcześniej pokroić i nieco krócej smażyć.
- W tym momencie można już wstawić wodę na makaron i ugotować go al'dente według przepisu na opakowaniu.
- W rondlu lub na patelni o pojemności co najmniej 1 l, na niskiej mocy palnika rozpuścić masło.
- Dodawać po łyżce mąkę i ciągle mieszając rózgą krótko podsmażać, aż będzie jednolita konsystencja.
- Następnie wlać lekko podgrzane mleko, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zwiększyć moc palnika i gotować sos, aż zacznie gęstnieć i uzyska gładką konsystencję, lejącego się i niezbyt gęstego budyniu. Po dodaniu mleka sos cały czas mieszać rózgą, aby nie było w nim grudek.
- Czas gotowania to około 10 minut i zależy od szerokości i głębokości naczynia, w którym jest robiony sos.
- Do sosu wrzucić przygotowany wcześniej szpinak i nie przerywając mieszania gotować, aż sos będzie równomiernie połączony ze szpinakiem.
-
Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać (nie
gotować!).
Dzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń