Placki z brokułami
Placki z brokułami to pyszne i proste do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się na pożywny i zdrowy obiad. Placki z brokułami na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które stronią od warzyw i trudno je przekonać do zjedzenia ich zalecanej porcji. Najlepsze placki z ziemniaków i brokuła.
Placki z brokułami to duża porcja zdrowych warzyw podana w
nieoczywistej formie. Placki brokułowe mogą być tradycyjnie smażone,
ale można również obniżyć ich kaloryczność i upiec je w piekarniku na
zdrowy obiad. Jeden placek przygotowany z tego przepisu to około 47
kcal, tak więc placki z brokułami śmiało, można zaliczyć do
niskokalorycznych.
Wegetariańskie placuszki z brokuła nie wymagają długiego gotowania
brokułów. Wystarczy 3 minuty we wrzącej wodzie i będą nadawały się już do
dalszej obróbki. Zbyt długie gotowanie brokułów sprawi, że staną się
wodniste, mniej smaczne i trzeba będzie do placków dodawać więcej mąki.
Placki z ziemniaków i brokuła świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.
Przepis na placki z brokułami
Składniki na placki z brokułami:
- 1 brokuł (445 g)
- 2 ziemniaki (228 g)
- 3 jajka (168 g)
- 1 cebula (86 g)
- 65 g sera żółtego (u mnie edamski)
- 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
- 2 ząbki czosnku (15 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego 2%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić placki z brokułami?
- Brokuła gotować około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i drobno posiekać.
- Ziemniaki, cebulę, czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z jajkami, mąką, pieprzem i solą.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć jeden niezbyt gruby placek, aby sprawdzić jego konsystencję. Jeśli placek niezbyt dobrze zachowuje kształt podczas obracania, należy dodać nieco więcej mąki. Placki obracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy spód dobrze się przyrumieni.
-
Najlepiej podawać z sosem czosnkowym, który powstanie po wymieszaniu
jogurtu z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem.
Zdecydowanie takie placki to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńCzuję się zaintrygowana :D Lubię brokuła, ale nigdy bym nie wpadła na to, aby zrobić z niego placuszki ;)
OdpowiedzUsuńSuper, takie placki mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne placuszki <3
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis! Jestem wielką fanką wszelakich placków! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Witam i dziękuję za komentarz :) Placuszki z brokułami bardzo polecam.
UsuńO chetnie spróbuję. Bardzo lubię różnego rodzaju placki
OdpowiedzUsuńchodzą za mna podobne
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Uwielbiam placki warzywne, ostatnio robiłam z selerem naciowym - bardzo polecam!
OdpowiedzUsuń