Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami jest ciastem, którego przygotowanie jest bardzo łatwe. Ciasto z jabłkami piecze się od razu w jednej formie i dopiero później robi się z niego roladę. Sposób, w jaki powstaje rolada z jabłkami, na pewno zaskoczy niejedną osobę. Idealne ciasto na święta lub pyszny deser na inną okazję. Prosty przepis na roladę jabłkową, który warto wypróbować.

Rolada z jabłkami, szybki jabłecznik
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest niewiarygodnie łatwa do przygotowania. Nie trzeba oddzielnie piec ciasta na roladę ani prażyć jabłek do jej wypełnienia. Rolada z jabłkami pieczona jest w jednej formie, czyli jabłka i ciasto razem. Najważniejsze, że roladę zwijamy od razu po jej upieczeniu bez czekania, aż wystygnie. Oczywiście, aby ją kroić i jeść, trzeba zaczekać, aż się schłodzi.

Wygląd i smak rolady biszkoptowej z jabłkami zależy od rodzaju użytych jabłek. Przepis na roladę z jabłkami nie zawiera dużo cukru, ale jeśli mamy dość kwaśne jabłka, to po prostu posypać większą ilością cukru papier przed położeniem na niego tartych jabłek.

Rolada jabłkowa wychodzi bardzo delikatna, ale dzięki jabłkom również wilgotna. Ciasto z jabłkami, które sprawdzi się na deser na każdą okazję. Łatwy do zrobienia jabłecznik zawijany.
Rolada biszkoptowa pieczona razem z jabłkami
Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenie: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 125 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma z piekarnika: 46 cm x 38 cm

Przepis na roladę biszkoptową z jabłkami

Składniki na roladę z jabłkami:

  • 120 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (L)
    Dodatkowo:
  • 800 g jabłek ze skórką (po obraniu - 600 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła do posmarowania papieru
  • 3 łyżki cukru do posypania papieru
  • cukier puder do posypania upieczonej rolady
  • papier do pieczenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić roladę biszkoptową z jabłkami?

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, który dokładnie posmarować masłem i oprószyć cukrem.
  3. Jajka ubijać dosypując stopniowo cukier, aby powstała puszysta i jasna konsystencja.
  4. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  5. Do ubitej masy z jajek dodawać stopniowo mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. W masie nie może być suchych grudek mąki.
  6. Na przygotowaną wcześniej formę z papierem rozłożyć równomiernie jabłka, wylać na nie przygotowane ciasto i wyrównać.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 - 30 minut.
  8. Po upieczeniu odczekać chwilę i jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć z formy tak, aby spód z jabłkami był na górze. Ciasto można wyłożyć na ścierkę, wtedy łatwiej będzie rolować jeszcze ciepłą roladę.
  9. Z ciasta odkleić delikatnie papier i zwinąć je w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Jabłka powinny być w środku rolady, a koniec brzegu pod spodem rulonu.
  10. Po całkowitym wystudzeniu roladę posypać cukrem pudrem i przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: ciasto jabłecznik zaparzany.

Komentarze

  1. Najlepsza i jak prosto się ją robi 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciasto z jabłkami 😃 Łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady