Translate

piątek, 9 grudnia 2016

Pierogi z kapustą i grzybami

Najsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają w mgnieniu oka i znów trzeba czekać do następnego roku.



Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką.

Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić mu chwilę odpocząć przykryte pod ściereczką.

Pierogi na Wigilię przygotowuję wcześniej i zamrażam, rozkładając je osobno, aby się nie skleiły. Dopiero po zamrożeniu, pierogi pakuję porcjami w strunowe torebki. Według mnie tak przygotowane pierogi nic nie tracą na swoim smaku, a wcześniejsze ich przygotowanie oszczędza dużo czasu przed Wigilią.

Ciekawa jestem, jak u Was wygląda sprawa z pierogami, czy macie jakieś sprawdzone sposoby na udane pierogi?


Składniki:
(na około 40 sztuk pierogów)
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

    Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 20 g suszonych grzybów np. prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 listki laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól do smaku
Farsz do pierogów
Przygotowanie:

Farsz:

  1. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę, aby zmiękły, następnie wyjąć z wody i drobno pokroić (wody nie wylewać).
  2. Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego). Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka i nie zawierać płynu. Podczas odparowywania pilnować, aby farsz się nie przypalił. Farsz wystudzić.
Ciasto:
  1. Mąkę przesiać, dodać sól, olej, szklankę ciepłej wody i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (zagniatać co najmniej 10 minut). W razie konieczności podlewać 1/2 szklanki pozostałej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 10 - 15 minut, aby uzyskało odpowiednią strukturę.
  2. Ciasto odrywać po kawałku, cieniutko rozwałkowywać i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką średniej wielkości koła. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne i mamy problem z formowaniem pierogów, należy podsypywać je odrobiną mąki. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać jego końce ze sobą tak, aby powstawały pierogi. U mnie pierogi były lepione za pomocą foremki do pierogów.
  3. Pierogi wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu około 3 minut od wypłynięcia.
  4. Podawać okraszone podsmażoną cebulką i/lub dodatkowo można je podsmażyć.

7 komentarzy:

  1. Jedno z dwóch dań, które mogę zjeść na Wigilii;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne pierożki, nie może ich zabraknąć w czasie świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z kapustą i grzybami są najlepsze, ja je wprost uwielbiam. Co roku je robię na wigilię i rzeczywiście znikają bardzo szybko ze stołu. :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: