Translate

sobota, 17 grudnia 2016

Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie

Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie.




Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw i jest chętnie przez wszystkich jedzony. Zawsze się staram, aby zadowolić moich bliskich i serwuję go nieco inaczej. Tym razem bardzo prosto, udka kurczaka zamarynowane w majonezie z dodatkiem ketchupu, a następnie upieczone.

Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu jak najlepszej jakości, czyli z jak najkrótszym spisem składników na opakowaniu.

Składniki:
  • 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
  2. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
  3. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.

15 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Takie obiadki to ja bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tak upieczone mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w pracy robią takie udka, ale przed pieczeniem posypują bułką tartą :) przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, muszę wypróbować :)

      Usuń
  4. Smaczne danie,a zwłaszcza sosik:)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis idzie do ulubionych,szybki,smaczny i nie pracochłonny,a o to czasami chodzi :)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń
  6. Kurczę a ja robię takie udka, tylko że posolone i popieprzone udka wkładam do naczynia żaroodpornego i smaruję majonezem a na wierzch daję ketchup, piekę aż udka będą miękkie i o dziwo moja skórka na udkach jest lekko chrupiąca a w środku faktycznie są bardzo soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie udka po posmarowaniu, zazwyczaj przez parę godzin się marynują, piekę najczęściej przykryte folią aluminiową i zbyt długo bez przykrycia nie zapiekam. Być może, gdybym dłużej je zapiekała, to skórka byłaby bardziej chrupiąca, ale obawiam się, że i mięsko tuż pod nią również.

      Usuń
  7. Bardzo smaczne piekłam polecam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: