Translate

wtorek, 29 sierpnia 2017

Sernik z mascarpone bez pieczenia

Pyszny sernik bez pieczenia z mascarpone, galaretką i malinami. Ciasto jest łatwe do zrobienia, o umiarkowanej słodyczy i wyglądzie, który niewątpliwie zachęca do jedzenia. Sernik z serka mascarpone świetnie smakuje latem podany na deser.




W porze letniej najczęściej przygotowuję serniki bez pieczenia, do których wykonania nie muszę wkładać wiele pracy. Tym razem sernik zrobiłam z serka mascarpone i aromatycznych malin w galaretce. Kremowa postać mascarpone świetnie połączyła się z lekko chrupiącym czekoladowym spodem i galaretką z malinami.

Zamiast mascarpone można użyć zwykłego sera kremowego z wiaderka, ale smak będzie już nieco inny, chociaż również bardzo smaczny. To samo, jeśli chodzi o maliny, można je zastąpić innymi ulubionymi owocami, polecam jednak użyć malin, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Maliny są bardzo delikatne i nietrwałe, dlatego w sezonie warto się na nie skusić, gdyż zimą świeżych nie dostaniemy.

Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie maliny i korzystacie z nich o tej porze roku. Uwielbiam je za ten cudowny aromat, smak i kolor, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.

Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm) 

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników kakaowych 
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao 

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 330 ml śmietany 30% (schłodzić)  
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 
  • 2 łyżki żelatyny w proszku 

Masa z malin:

  • 500 g świeżych malin 
  • 6 - 7 łyżek cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 1/2 galaretki malinowej 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.  

Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?

 Spód do sernika na zimno:

  1. Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. 
  2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek, którą wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Foremkę wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła.

Masa z serka mascarpone:

  1. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić), pod koniec ubijania dodać ziarenka wanilii i stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do czasu połączenia się składników i na sam koniec ciągle miksując, stopniowo dodać wystudzoną ciekłą żelatynę. Po dodaniu żelatyny długo już nie miksować. 
  3. Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wyrównać, następnie wstawić do lodówki, aby stężała.

Masa z malin:

  1. Maliny delikatnie opłukać wodą, wybrać około 30 sztuk ładnych w miarę równych malin i położyć je na papierowym ręczniku, aby osuszyć z wody. 
  2. Pozostałe maliny włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 - 15 minut, aż maliny się rozpadną i rozpuści się cukier. 
  3. Następnie dodać do masy 1 1/2 galaretki i mieszać do czasu, aż się rozpuści (nie gotować). 
  4. Wystudzoną masę z malin wyłożyć na ser, wyrównać i ułożyć na niej pozostałe maliny. 
  5. Wierzch delikatnie zalać rozpuszczonymi w 700 ml wrzącej wody i wystudzonymi 2 galaretkami. 
  6. Sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby stężał.

    Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno.

10 komentarzy:

  1. Pyszny serniczek :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, serniczek jest godny polecenia :)

      Usuń
  2. Pięknie i smacznie się prezentuje. Lubię mascarpone, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również lubię mascarpone :)

      Usuń
  3. Wow, mega wygląda ten serniczek, aż ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam spód z białą czekoladą ,i serkami waniliowymi pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serki waniliowe mają delikatną konsystencję, tak jak mascarpone, więc sernik na pewno wyszedł pyszny :)

      Usuń
  5. a blacha jakie powinna miec wymiary ? czy mozne tortownica bylaby lepsza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 7 cm.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: