Ciasto czekoladowe z serem
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto na pewno będzie hitem na każdym stole. Ciasto z serem sprawdzi się, jako deser na każdą okazję.
Smak tego ciasta czekoladowego z serem pamiętam z dzieciństwa i długo szukałam odpowiedniego połączenia składników, aby odtworzyć ten smak. Ciasto czekoladowe, może nie jest w 100% takie samo, gdyż dawniej używało się innej jakości składników i cały proces przygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach.
W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser.
W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser.
Przepis na ciasto czekoladowe z zerem:
(forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)
Ciasto czekoladowe:
- 7 jajek (L)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 kropelki aromatu rumowego
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera białego
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny w proszku
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka miodu
Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować ciasto czekoladowe z serem?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować, aż się rozpuści. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę.
- Następnie delikatnie wmieszać w masę przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek.
- Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 29 minut. Piec dokładnie tyle czasu, gdyż dłuższe pieczenie zbyt mocno wysuszy ciasto, a krótsze, ciasto będzie niedopieczone. Najlepiej sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem, jeśli nic się do niego nie przykleja, to ciasto jest upieczone.
- Ciasto wystudzić i przekroić na dwie części, następnie na jedną część rozsmarować połowę masy serowej i przykryć drugą, którą posmarować i wyrównać pozostałym serem.
- Ciasto wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby zastygło i połączyły się smaki.
Masa serowa:
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo ser i wanilię. Na koniec krótko miksując połączyć ser z wystudzoną żelatyną i nie czekając przekładać ciasto powstałą masą.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę połamać, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą.
- Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż połączą się wszystkie składniki i będzie błyszcząca i jednolita konsystencja.
- Wystudzoną polewą polać zastygnięty wierzch ciasta.
Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.
Bardzo lubię takie ciasta. Zjadłabym kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o to ciasto, to podejrzewam, że na jednym kawałeczku by się nie skończyło ;)
UsuńWspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, proszę bardzo :)
UsuńPysznie wygląda, mniam, mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam pytanie czy śmietana do ciasto to kwaśna??
OdpowiedzUsuńTaka 18%, nie musi być mocno kwaśna.
Usuń