Sos do pizzy

/ 8

Smaczny i bardzo aromatyczny domowy sos pomidorowy, a do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem. Świetnie sprawdza się także podany zamiast ketchupu. Zdrowy sos pomidorowy przygotowany w domu,  pasuje również do makaronu 

Domowy sos pomidorowy do pizzy i makaronu
Domowy sos pomidorowy zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby to było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano i bazylii uczynił sos do pizzy bardzo aromatycznym i tak smacznym, że zanim wylądował na pizzy 1/3 sosu została wyjedzona.

Za kilka dni pojawi się również na blogu przepis na ciasto do pizzy o cienkim spodzie zapraszam 😊
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 55 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na sos do pizzy

Składniki na domowy sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 1 - 2 łyżeczki cukru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przed przeciśnięciem można go pokroić w plasterki i na 5 minut zalać łyżką oliwy, wtedy będzie delikatniejszy w smaku.
  2. Składniki na sos (oprócz soli i pieprzu) włożyć do rondla i gotować na małej mocy palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania.
  3. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić.
  4. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów.
  5. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy 25 - 30 cm i zostaje jeszcze nieco jako dodatek po jej upieczeniu.
  6. Taki sos można wstawić do lodówki i stosować jako ketchup.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

  1. Pyszny i w dodatku swojski sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze dodaję cukier, to takie koło wzajemnej adoracji z pomidorem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cukier wydobywa smak i wzmacnia kolor :)

      Usuń
  3. Oo, ale super! Nie długo własnie planowałam jakąś pizzę zrobić to i ten sosik wykorzystam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sos wykorzystać do takiej pizzy:
      http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/10/pizza-domowa-z-salami.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *