Frittata z brokułami i pieczarkami

/ 2

Najlepsza frittata z brokułami i pieczarkami na pożywne i zdrowe śniadanie, obiad lub kolację. Frittata to taki zapiekany omlet z warzywami i serem, który szybko się robi, jest smaczny i kolorowy. Danie smaczne i sycące, gdyż zawiera dużo białka, warzyw i ser. Przepis na frittatę powinna znać każda osoba, która dba o zdrowe odżywianie.

Frittata, omlet z brokułami i pieczarkami
Frittata z brokułami i pieczarkami jest prostym daniem, ale powinna być zrobiona z dobrej jakości składników. Podstawowym składnikiem frittaty są jajka, które najlepiej, aby były od kur z wolnego wybiegu. Dużo smaku dodają także pieczarki portobello, które mają brązowy kolor, są mięsiste i bardziej aromatyczne niż tradycyjne pieczarki białe. Ważny jest również brokuł, gdyż im jest on młodszy, tym ma delikatniejszy smak i mniej włóknistą strukturę. Ser dodany do jajek wiąże składniki i nadaje im smak. Włoska frittata zazwyczaj zawiera parmezan, u mnie omlet zapiekany jest z serem cheddar. 

Frittata to lekkie i pożywne danie, które odpowiednie jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Najlepiej smakuje na ciepło, ale może być także drugim śniadaniem po wystygnięciu.
Frittata z warzywami, czyli jajka z brokułami i pieczarkami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 114 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska

Frittata z brokułami — przepis

Składniki na frittatę z brokułami:

  • 500 g świeżego brokuła
  • 250 g pieczarek portobello (brązowych)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 jajek
  • 100 g sera cheddar lub parmezan
  • 80 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 3/4 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić frittatę z brokułami?

  1. Brokuła oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na krótko do lekko osolonej gotującej się wody. Brokuła wyjąć z wody od razu, gdy woda ponownie się zagotuje.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  3. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i czosnek, przyprawić estragonem, tymiankiem, pieprzem, solą i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia się pieczarek.
  4. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z wcześniej roztrzepanymi rózgą jajkami z mlekiem.
  5. Do głębokiej patelni lub formy włożyć podsmażone pieczarki i brokuły, zalać jajkami z serem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
  7. Ilość dodanej soli dostosować do stopnia słoności użytego sera.

    Zobacz również: jajecznica z brokułami.

Komentarze

  1. Frittata z brokułami i pieczarkami wygląda niesamowicie smacznie i zdrowo! To idealne danie na każdą porę dnia - od pożywnego śniadania po lekką kolację. Twój przepis jest klarowny i prosto wykonasz, co sprawia, że nawet osoby niezbyt biegłe w kuchni mogą cieszyć się tym pysznym posiłkiem. Dzięki za podzielenie się tą inspiracją kulinarną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły i fritattę również ale jeszcze nigdy nie próbowałam w takiej formie. No nic przepis nie wydaje się trudny tak więc myślę, ze wiem co dzisiaj zrobię na kolacje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *