Translate

czwartek, 8 października 2015

Amerykaniec - ciasto z jabłkami

jabłecznik na deser


Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt.


jabłecznik na deser

Składniki:
(na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 kg twardych jabłek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • garść rodzynek i dowolnych orzechów

    jabłecznik na deser

Przygotowanie ciasta z jabłkami:

  1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka. 
  2. Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko.
  3. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek.
  4. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta.
  6. Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.

10 komentarzy:

  1. kochałam kiedyś to ciasto, kiedy była obok domu domowa piekarnia, ale nigdy go nie piekłam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam, znam i bardzo u mnie w domu lubią :) Szczególnie świetnie komponują się tutaj te duże kawałki jabłek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie w domu również wszyscy zajadają się tym ciastem ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze do takiego ciasta dodaję pokrojoną gruszkę w kostkę, u mnie nazywa się one ,,Salceson''.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) Angelika, rzeczywiście ciasto przypomina salceson, a gruszka świetnie tu pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę super. Ja do jabłek dodaję jeszcze śliwki. Lubię kwaśne owoce w cieście.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: