Translate

piątek, 2 października 2015

Gofry na wodzie

Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam do tej pory słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis, lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W.


najlepsze gofry bez mleka

Jaka gofrownica jest najlepsza do wypiekania gofrów?

W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.

najlepsze gofry bez mleka

Składniki:
(składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
    najlepsze gofry bez mleka
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
  4. Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W  7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
  5. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.
  6. Gofry podawać, z czym kto lubi, mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana (przepis znajdziesz tutaj). Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu.
    Przepis na gofry z mlekiem: gofry lekkie i chrupiące.

3 komentarze:

  1. Ciekawe, na wodzie nie robiłam za to uwielbiam takie na maślance - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na maślance nigdy jeszcze nie robiłam, wypróbuję na pewno - dziękuję za pomysł :)

      Usuń
  2. Ja do gofrów dodaję mleko i wodę. Woda faktycznie daje chrupkości gofrom :)
    Uwielbiam gofry. Ale bym zjadła takie gofry z truskawkami :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: