Translate

15 sierpnia 2015

Sajgonki - spring rolls

Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając, wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rolls.


Azjatyckie sajgonki

Różnica między znanymi krokietami a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.
Farsz do sajgonek

Składniki:

  • papier ryżowy (około 50 sztuk)
  • 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego (u mnie pieczony indyk)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy)

Jak zrobić sajgonki?

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.
  3. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.
  4. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra.
  5. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć.
  7. Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić. 
  8. Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.
  9. W głębokiej patelni rozgrzać oleju tyle, aby smażąc, sajgonki były w nim zanurzone. Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka.
  10. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym.
  11. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: