Translate

piątek, 18 grudnia 2015

Wafle trzy smaki


Kolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy serek, lekko kwaskowa marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami, daje przyjemne doznania smakowe.

Moje wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu na słabej jakości suche wafle, były zbyt przypieczone, kruszyły się i były bardzo cienkie. Proponuję wybierać wafle jasne, o grubych kratkach i nie brać takich co to już w opakowaniu mają pokruszone rogi, gdyż w czasie smarowania również mogą się kruszyć.

Składniki:
  • 1 opakowanie kwadratowych, suchych, jasnych wafli o grubej kratce
  • 300 g masy krówkowej (kajmak)
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 - 300 g gęstej marmolady (u mnie śliwkowa)
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła 
  • 50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy. 
  2. Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą.
  3. Marmoladę delikatnie podgrzać, tak jak czekoladę, wystudzić i posmarować górę wafla położonego na czekoladzie. Przykryć suchym waflem.
  4. Zmiksować serek mascarpone z masą krówkową i powstałym kremem posmarować górę wafla przełożonego marmoladą. 
  5. Przykryć dużą deską do krojenia i obciążyć np. 3 kg cukru lub innym ciężkim przedmiotem, jednak obciążenie nie może być zbyt duże, gdyż z wafli przełożenie się powyciska. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Czekoladę można podzielić na połowę i warstwy z niej dać z dołu i z góry, oczywiście jeśli macie suche wafle dobrej jakości. Ja niestety mogłam wykorzystać tylko 4, gdyż jeden był pokruszony (w opakowaniu z reguły jest 5 sztuk).
  7. Zastygnięte wafle kroić dowolnie, według upodobań.

    Zobacz również:
    Wafle z galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: