Translate

piątek, 28 kwietnia 2017

Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko na lekkim cieście czekoladowym to bardzo smaczne i łatwe do wykonania ciasto. Niezbyt słodkie ptasie mleczko z wierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą.


Ciasto z ptasim mleczkiem

Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa).

Takie ciasto na pewno sprawi przyjemność Waszym gościom i poproszą o dokładkę, a odwiedziny będą długo wspominać.

Deser z ptasim mleczkiem

Składniki:

(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia

    Ptasie mleczko:

  • 500 ml śmietany 30% (schłodzona)
  • 1 galaretka pomarańczowa

    Polewa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao
  • 50 g masła
  • 90 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
    Do odmierzania używam: 
     łyżeczka - 5 ml
     szklanka - 250 ml
    Ciasto ptasie mleczko

Jak przygotować ciasto domowe ptasie mleczko?

Ciasto:

  1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
  2. Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować.
  4. Przesiać mąkę, proszek i sodę, połączyć z kakao, dodać do ciasta i zmiksować tak, aby tylko połączyły się składniki.
  5. Formę 33 cm x 23 cm x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
  6. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
  8. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę z ptasiego mleczka, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. 
  9. Ciasto delikatnie polać wystudzoną polewą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny.

Ptasie mleczko:


  1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. 
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania należy uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną. 

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie powinno dotykać lustra wody).
  2. Ciągle mieszając, doprowadzić do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż całkowicie wystygnie.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Aż by się chciało monitor polizać ;) Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W rzeczywistości smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:)

      Usuń
  2. Jej ale to smacznie wygląda. Aż muszę u siebie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, warto zrobić.

      Usuń
  3. Jak czekoladowe i smakuje jak wygląda to ja poproszę dwie porcje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, duża porcja, więc można się częstować do woli :)

      Usuń
  4. Musze kiedyś takie zrobić. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto, polecam, u mnie cieszy się dużym powodzeniem :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię ptasie mleczko i chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo nigdy takiego nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i serdecznie polecam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam <3 Jedno z lepszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, również bardzo je lubię :)

      Usuń
  7. Właśnie szukałam jakiegoś ciasta żeby zużyć śmietankę kremowe i trafiłam na ten przepis.Zaraz zabieram się za pieczenie.Ciasto jest prawdopodobnie nie za slodkie i mocno czekoladowe to coś dla nas.Dzieki za przepis. Pozdrawiam.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wybór, ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie czekoladowe. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Proszę dać znać, czy ciasto spełniło oczekiwania :)

      Usuń
  8. Ciasto upieczone i 1/4 zjedzenie. Jest pyszne nie za slodkie i wogole super.Nawet mój mąż który jest cukrzykiem zażądał i poziom cukru był przy badaniu ok. Dałam trochę mniej cukru do ciasta.Bita smietana zgalaretka nie jest słodka i to właśnie nam smakuje.Dziekuje za przepis,skorzystam też z innych przepisów bo nam taka kuchnia odpowiada.Pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że ciasto smakowało i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  9. Pysznie się prezentuje to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: