Translate

14 czerwca 2017

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny.

ciasto bez pieczenia

Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego deseru. Do tego sernika użyłam gęstego sera twarogowego z wiaderka, jeśli macie ser w kostce, to należy go co najmniej 2 razy zmielić w maszynce. Zamiast truskawek można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć.

ciasto bez pieczenia

Składniki:

(foremka o średnicy 28 cm)
  • 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka)
  • 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 12 łyżek kopiastych cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 saszetka (9 g) śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

    ciasto bez pieczenia

Jak przygotować sernik bez pieczenia z truskawkami?

  1. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody (nie gotować), wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.
  2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze z roztopionym masłem i łyżką cukru pudru (jeśli herbatniki są mało słodkie). Ma powstać masa przypominająca mokry klejący się piasek, którą włożyć na spód otwieranej foremki z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Spód z ciasteczek wyrównać i lekko docisnąć łyżką.
  3. Zimny ser zmiksować z 8 łyżkami cukru pudru, następnie dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą śmietanę (200 ml) z łyżką cukru pudru i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Dodawana galaretka ma być lekko tężejąca ani za rzadka, ani za gęsta, jeśli będzie inaczej, nie uzyskamy struktury lekkiej pianki.
  4. Masę serową partiami wyłożyć na spód z ciastek, wykładać stopniowo, aby ciasteczka nie uniosły się do góry. Sernik wstawić do lodówki na około 0,5 godziny.
  5. Ubić 300 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli sernik nie będzie od razu zjedzony, proponuję dodać śmietan-fixu lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzonej.
  6. Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik i udekorować połówkami truskawek, układając je krojeniem do góry, aby nie puściły na śmietanę soku. Truskawki będą ładnie wyglądały i zachowają kolor, gdy miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną soku z cytryny. 
  7. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł. Sernik najlepiej kroi się namoczonym w gorącej wodzie i osuszonym nożem.

    Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam tego typu ciasta na zimno! Z chęcią bym przekąsiła kawałek Twojego serniczka akurat teraz na 2-gie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się śmiało ;) Również lubię takie ciasta :)

      Usuń
  2. Z przyjemnością skosztowała bym taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, powinno smakować :)

      Usuń
  3. Zjadłabym kawałeczek do kawki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie klasyczne i smaczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto- ta wersja bardzo mi się podoba chyba się na nią skuszę ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, również je bardzo lubię :)

      Usuń
  6. Super serniczek, wygląda fenomenalnie. Będe musiała go przyrządzić, ale jestem pewna, że go pokocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) Serdecznie polecam, u mnie po zrobieniu znika prawie natychmiast.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: