Translate

sobota, 17 czerwca 2017

Szynka pieczona ze skórą

Aromatyczna pieczona szynka ze skórą to doskonałe danie na obiad lub po wystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych.


szynka wieprzowa na obiad

Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz je nawilża. Skórka będzie bardzo chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki do piekarnika, posypiemy ją gruboziarnistą solą.

Osoby nielubiące skórki i tłuszczu, po upieczeniu mogą ją odkroić i uraczyć nią kogoś, kto lubi takie kawałki mięsa. Spróbujcie, jeśli macie możliwość kupienia szynki ze skórą, do pieczenia wybierzcie właśnie taką.
szynka wieprzowa na obiad
Składniki:

  • 1,6 kg szynki wieprzowej ze skórą 
  • 20 szt. goździków 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka lubczyku 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren w całości 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka gruboziarnistej do posypania przed pieczeniem 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
danie z mięsa wieprzowego

Jak przygotować pieczoną szynkę ze skórą?

  1. Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać z góry w kratkę w odstępach 1 - 1,5 cm do połowy tłuszczu, który znajduje się pod nią. Najlepiej nacinać tak, jak będzie po upieczeniu krojona, gdyż później będzie trudno zapieczoną skórę kroić. 
  2. Szynkę natrzeć z każdej strony solą, majerankiem, lubczykiem, zielem angielskim i pieprzem, a w nacięcia powbijać goździki. Pod skórę powkładać plasterki czosnku. 
  3. Tak przygotowaną szynkę odstawić pod przykryciem na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  4. Po wyjęciu z lodówki odczekać 30 minut i włożyć szynkę skórą do góry do żaroodpornego naczynia, z wierzchu obsypać gruboziarnistą solą. 
  5. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dalej piec około 1,5 godziny. Czas pieczenia zazwyczaj przyjmuję na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale może on się nieco różnić i zależeć od grubości danego kawałka mięsa i indywidualnych predyspozycji piekarnika. 
  6. Po upieczeniu wyjąć goździki, a przed krojeniem chwilę odczekać, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.

    Zobaczcie również przepis na pyszną karkówkę z kminkiem.

10 komentarzy:

  1. Pyszna domowa wędlina. Z chęcią ukroiła bym kawalątko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mój małżonek by się tu ślinił :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był zachwycony, oddałam mu nawet skórkę z mego kawałka :)

      Usuń
  5. Pyszna jest taka wędlinka kanapkowa! Też piekę często, choć ze skórą jeszcze nie pitrasiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: