Frittata ze szparagami

/ 1

Frittata ze szparagami to prosty przepis na pyszne śniadanie, obiad lub pożywną i lekką kolację. Frittata to taki zapiekany w piekarniku omletu z serem, ale z dodatkiem warzyw i pieczarek. Omlet warzywny jest tym razem ze szparagami, na które jest obecnie sezon. Frittata w takiej formie jest bardzo smaczna, na długo zapewnia sytość, a do tego szybko się ją przygotowuje.

Kiełbasa domowa z indyka i kurczaka
Frittata ze szparagami będzie miała odpowiedni smak, jeśli do jej przygotowania użyjemy dobrej jakości składników. Jajka kurze najlepiej od kur z wolnego wybiegu, a szparagi młode, gdyż są smaczniejsze. Włoska frittata to można, zamiast zwykłych pieczarek użyć pieczarek brązowych (portobello), które są mniej wodniste i mają więcej smaku. Jeśli wysoka jakość i włoski smak, to powinien być ser parmezan, chociaż dobry ser cheddar również się sprawdza.

W sezonie omlet zapiekany robię dość często, wykorzystując dostępne świeże warzywa. Zależy, jakie dodam warzywa, frittata ma zawsze nieco inny smak i nigdy się nie nudzi. Danie pożywne, sycące, lekkie i smaczne.
Omlet z jajek ze szparagami i pieczarkami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 120 kcal
Kategoria: obiad, śniadanie
Dieta: wegetariańska

Frittata ze szparagami — przepis

Składniki na frittatę ze szparagami:

  • 400 g świeżych szparagów
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g sera cheddar lub parmezan
  • 10 jajek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3/4 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić frittatę ze szparagami?

  1. Zielone szparagi mają około 4 cm od dołu zdrewniałej łodygi, którą trzeba odłamać przed gotowaniem.
  2. W wąskim garnku zagotować tyle wody, aby czubki wstawionych do niej szparagów wystawały około 3 cm ponad powierzchnię. Wodę przed zagotowaniem lekko posolić. Szparagi wstawić do gotującej się wody i wyjąć z wody, gdy woda ponownie się zagotuje. Szparagi przed wstawieniem do wody, można lekko związać bawełnianym sznurkiem.
  3. Szparagi po wyjęciu z garnka pokroić na kawałki o długości 3 - 4 cm.
  4. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
  5. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć z dodatkiem estragonu, bazylii, pieprzu i szczypty soli do czasu, aż pieczarki się przyrumienią.
  6. Podsmażone pieczarki z cebulą, przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
  7. Na patelni krótko podsmażyć paprykę pokrojoną w cienkie słupki o długości około 1 cm, po czym dodać do pieczarek.
  8. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z tartym serem i zalać nimi pieczarki.
  9. Następnie rozłożyć równomiernie pokrojone szparagi, a między nimi przekrojone na pół pomidorki. Pomidorki układać na wierzchu przekrojeniem do góry, aby sok z pomidorków nie moczył frittaty.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 30 minut, aż frittata delikatnie zacznie się przyrumieniać.

    Zobacz również: frittata z brokułami i pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady