Ciasto z orzechami i kremem budyniowym

/ 1

Proste ciasto z orzechami i kremem budyniowym idealnie sprawdza się na co dzień i od święta. Ciasto z orzechami włoskimi to pyszne połączenie smak miodu, kakao, orzechów i delikatnego kremu budyniowego. Ciasto orzechowe świetnie smakuje i dobrze się przechowuje. Kakaowy orzechowiec to ciasto z kremem, które na pewno zachwyci swoim smakiem zarówno gości, jak i domowników.

Ciasto orzechowiec z kremem
Ciasto z orzechami i kemem budyniowym, tym razem jest w wersji kakaowej. Na święta zazwyczaj robię ciasto orzechowiec, które jest bez kakao i bardziej wyczuwa się w nim miód. Według mnie jest to najlepsze i łatwe do zrobienia kruche ciasto z orzechami. Ciasto orzechowe z kremem najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy placki kakaowe nieco skruszeją i smaki się połączą.

Ciasto kakaowe po wyjęciu z lodówki jest nieco twarde, ale w temperaturze pokojowej odzyskuje odpowiednią strukturę i smak. Placek z orzechami jest umiarkowanie słodki, chociaż orzechy włoskie są w karmelu. Ciasto będzie bardziej słodkie, jeśli zwiększy się ilość cukru podczas gotowania budyniu.
Kruche ciasto czekoladowe z orzechami przekładane kremem
Liczba porcji: 36
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 381 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Przepis na ciasto z orzechami i kremem budyniowym

Składniki na ciasto z orzechami i kremem budyniowym:

Ciasto kakaowe:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao naturalnego
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 30 g miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masa z orzechami:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g cukru
  • 30 g miodu naturalnego
    Krem budyniowy do ciasta:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (razem 80 g)
  • 100 g cukru
  • 250 g masła 82% tłuszczu
    Dodatkowo:
  • 200 g konfitury śliwkowej (niezbyt słodkiej)
  • papier do pieczenia
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z orzechami i kremem budyniowym?

Ciasto kakaowe:
  1. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i sodą, dodać masło i posiekać je nożem. Następnie dodać jajka, miód i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać do czasu, aż składniki się połączą i ciasto da się wałkować.
  2. Ciasto kakaowe podzielić na pół i każdą część rozwałkować na papierze, wcześniej zaznaczając na nim kształt dna formy do pieczenia. Wałkowanie na papierze pomoże łatwiej przenieść ciasto do formy. Ciasto po włożeniu do formy nakłuć równomiernie widelcem.
  3. Każdy kawałek rozwałkować w ten sam sposób, ale na jednym przed wstawieniem do piekarnika równomiernie rozłożyć masę z orzechów włoskich.
  4. Obie części ciasta piec oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przełożyć kremem budyniowym, układając placek z orzechami na wierzchu.
  6. Ciasto z orzechami i krem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Masa z orzechami:
  1. Masło roztopić z cukrem i miodem tak, aby nie było kryształków cukru.
  2. Dodać orzechy włoskie i na małej mocy palnika gotować ciągle mieszając do czasu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy. Pilnować gotowania, gdyż masło z cukrem i miodem dość szybko się karmelizuje i masa staje się bardzo twarda.
  3. Ciepłą masę z orzechami rozłożyć równomiernie na rozwałkowany kawałek ciasta i zapiec.
Krem budyniowy do ciasta orzechowego:
  1. W 200 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować, dodając cukier.
  2. Gotujące się mleko zdjąć z palnika, wlać rozmieszany budyń i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie gotować na małej mocy palnika do czasu, aż budyń zacznie gęstnieć. Ciągle mieszać, aby się nie przypalił i nie było w nim grudek.
  4. Ugotowany budyń dokładnie wystudzić.
  5. Masło starannie utrzeć, pod koniec, dodając po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do czasu, aż powstanie jednolity krem.
  6. Kremem przełożyć ciasto z orzechami.

    Zobacz również: ciasto orzechowiec. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady