Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej

/ 4

Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej to forma szybkiego bigosu, który ma prosty skład i niezbyt wymagający proces przygotowania. Duszona kapusta z mięsem jest daniem jednogarnkowym, do zrobienia na kilka dni. Taki lekki bigos świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale podgrzany również dobrze smakuje.

Kapusta duszona z mięsem z łopatki
Duszona kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej jest smacznym i pożywnym daniem na obiad. Lekki bigos z białej kapusty zamknięty w słoiku sprawdzi się również jako posiłek do zabrania w drogę. Kapusta duszona nie jest tłusta i świetnie smakuje nawet bez podgrzewania.

Biała kapusta duszona z mięsem z łopatki jest niezbyt kaloryczna, ale tylko wtedy, gdy użyta łopatka jest chuda. Przepis na duszoną kapustę można rozbudować i dodać do niej koncentratu pomidorowego lub pomidorów. Kapusta z łopatką ma prosty skład i nie zawiera żadnej zasmażki, która ją nie tylko zagęszcza, ale i dodaje kalorii.

Gotując kapustę, należy pamiętać o dodaniu do niej kminku, który neutralizuje procesy gazotwórcze w jelitach po zjedzeniu kapusty.
Kapusta biała z mięsem i warzywami, bigos
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 115 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna
Forma: garnek 4 l

Przepis na kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej

Składniki na kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej:

  • 1800 g kapusty białej (1 główka)
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 - 2 łyżki octu jabłkowego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki, następnie krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  2. Podsmażone mięso włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak, aby woda pokrywała mięso i gotować pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika około 20 minut.
  3. W międzyczasie obrać cebule i czosnek, drobno pokroić i zeszklić na oleju, po czym dodać do gotującego się mięsa.
  4. Do mięsa dodać również obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę.
  5. Kapustę drobno poszatkować i dodawać partiami do mięsa.
  6. Do kapusty dodać kminek, pieprz i sól do smaku.
  7. Pod koniec gotowania, gdy mięso i kapusta będą ugotowane, dodać drobno pokrojoną paprykę i doprawić do smaku octem jabłkowym.
  8. Na koniec doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.
  9. Świeża kapusta może w sobie zawierać mniej lub więcej wody, dlatego czasami trzeba nieco dłużej kapustę gotować bez przykrycia, aby płyn nieco odparował lub dodać nieco wrzątku, gdy płynu jest zbyt mało.
  10. Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem.

    Zobacz również: kapusta duszona z szynką.

Komentarze

  1. Bardzo smaczna alternatywa dla bigosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja, trzeba korzystać ze świeżych produktów, dopóki mamy na nie sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na danie. I gratuluję strony - pięknie odświeżona. Super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady