Smażona kania

/ 12

Kotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. 

Kotlet z grzyba kania
Kania to grzyb jadalny, który pojawia się w naszych lasach u schyłku lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami i nie mamy potrzebnej wiedzy o gatunkach grzybów to najlepiej grzyby kupować u sprawdzonych sprzedawców, gdyż wiele gatunków grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące.

Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej.
Schabowy z kani

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 4 kapelusze średniej kani 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 50 ml mleka 
  • sól i pieprz 
  • olej lub masło klarowane do smażenia 

Jak smażyć grzyby kania?

  1. Kanię oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Bardzo duże kapelusze przekroić na pół lub 4 części, aby łatwiej było panierować i smażyć. 
  2. Kawałki grzybów obtoczyć w mące i na chwilę zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej. 
  3. Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron. 
  4. Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką.

    Zobacz również: schab pieczony z grzybami.

Komentarze

  1. Oj, nie jadłam pewnie ze 30 lat!
    A tak bardzo lubiłam...
    Smacznego!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kania jest dość trudna do zdobycia, ale warto szukać, gdyż jest bardzo smaczna :)

      Usuń
    2. Zapraszam ,znalazlem ostatnio 26 usmarzylem 4 troche rozdalem i jeszce w lodowce mam 6

      Usuń
  2. Uwielbiam :) Ale mi ochoty narobiłaś :) Aż ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis - nigdy w tak sposób kanii nie jadłam, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym sezonie jest bardzo dużo i najlepsze są właśnie w postaci schabowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kto nie jadł kani ala schabowe niech koniecznie spróbuje! trudno uwierzyć, ze to grzyb a nie kotlet schabowy. pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *