Translate

czwartek, 7 września 2017

Torcik z kremem bez pieczenia

Pyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka.


Ciasto z kremem i truskawkami

Ciasto na zimno bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż nie trzeba piec, a efekt smakowy powinien zadowolić osoby lubiące ciasta z kremem. Torcik jest kremowy, delikatny w smaku i o umiarkowanej słodyczy.

W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców.

Zapewniam, że tym ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim. Jedynym problemem po zrobieniu tego torcika jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły.

Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta.

Ciasto z biszkoptami i kremem na zimno

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk) 
  • 200 g podłużnych biszkoptów 

Krem budyniowy: 

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 
  • 750 ml mleka 
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru 

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek 
  • 3 - 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 galaretka truskawkowa 

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietany 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 5 łyżek zimnej wody 

Dodatkowo:

  • 10 ładnych truskawek 
  • 1 szklanka borówek 
  • 2 galaretki truskawkowe
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. 

Jak zrobić torcik z kremem bez pieczenia?

  1. Spód foremki wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na dno położyć jeden obok drugiego herbatniki. 
  2. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika wlać budynie dokładnie wymieszać i ciągle mieszając ponownie zagotować, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń wystudzić, aby nie było kożucha, przykryć garnek ręcznikiem papierowym. 
  3. Masło zmiksować i pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń, miksować do czasu, aż powstanie jednolity krem. 
  4. Krem rozsmarować na herbatnikach i na wierzchu lekko dociskając ułożyć w 1 cm odstępach biszkopty. 
  5. Truskawki oczyścić z szypułek, przekroić na mniejsze cząstki i gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki. 
  6. Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  7. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec małymi porcjami dodawać wystudzoną żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Śmietanę wyłożyć na mus truskawkowy i wyrównać. Truskawki i borówki umyć, osuszyć, a następnie delikatnie dociskając rozłożyć je na śmietanie. Ciasto wstawić na 5 - 10 minut do lodówki, aby nieco stężało.
  8. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie na wierzch ciasta. 
  9. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło.

    Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta i chętnie skosztuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest bardzo smaczny, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kawalek chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jakie piękne warstwy! *.* :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowity torcik, potwierdzam - dziś właśnie próbowałam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: