Translate

piątek, 15 maja 2015

Gofry lekkie i chrupiące

chrupiące gofry

Przygotowanie gofrów jest dość proste, trzeba tylko wypracować dobre proporcje na ciasto i nie otwierać gofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu 😊


chrupiące gofry
Składniki:
ciasto:
 (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    bita śmietana:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
chrupiące gofry

      Jak przygotować gofry?

  1. W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
  2. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany.
  3. Do wypieku użyłam gofrownicy o mocy 700 W (im wyższa moc, tym szybciej gofry się wypiekają). Wnętrze gofrownicy przed rozgrzaniem posmarować odrobiną oleju (górę i dół), aby gofry łatwiej się wyjmowały. Gofrownicę rozgrzać tak jak podane jest w instrukcji jej obsługi.
  4. Małą chochlą wylewać do gofrownicy ciasto, rozprowadzić je po formie, zamknąć gofrownicę i piec 5 - 6 minut (gofrownica o mocy 700 W). W czasie pieczenia gofrownicy nie otwierać, gdyż gofry będą gumowe i nie urosną. Czas pieczenia dostosować do posiadanego sprzętu. Zbyt krótkie pieczenie - gofry będą blade i gumowe, zbyt długie - będą twarde. Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra były tyle samo czasu pieczone.
  5. Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim, aby nie zmiękły. Z przepisu wychodzi 12 gofrów.
  6. Podawać według upodobań, kto co lubi. U mnie były z dżemem wiśniowym, bananem, kiwi i bitą śmietaną. Dobre są również same lub posypane tylko cukrem pudrem.

    Bita śmietana:
    Do zimnej śmietany dodać cukier i miksować do uzyskania puszystej, sztywnej pianki. Pilnować, aby nie przebić zbyt mocno śmietanki, pod koniec miksowania zmniejszyć obroty miksera. Przebicie powoduje powstanie grudek masła i rozwarstwienie się śmietanki.

    Zobacz również:
    gofry na wodzie.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: