Translate

poniedziałek, 25 września 2017

Krucha szarlotka z krupczatki

Jesienią krucha szarlotka z krupczatki jest u mnie obowiązkowym ciastem na deser. Połączenie jabłek z kruchym ciastem smakuje rewelacyjnie i pozwala, choć na chwilę zapomnieć o zimnie i szarości za oknem.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowanym ciastem do wykonania. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek, ale warto, gdyż efekt wynagrodzi włożony trud.

Ciasto na szarlotkę przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta.

Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej połączonej z kruchym ciastem.

Mam nadzieję, że również lubicie takie ciasto z jabłkami i chętnie je przygotowujecie 😃

Szarlotka krucha na krupczatce

Składniki:

(forma o wymiarach 24 cm x 34 cm x 7 cm) 

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki krupczatki (może dodać pół zwykłej pszennej)
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g masła (schłodzić) 
  • 50 g smalcu (schłodzić) 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki śmietany  

Masa z jabłek: 

  • 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • 2 -. 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Cukier puder do posypania
    Szarlotka krucha na krupczatce i smalcu
    Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem

Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki? 

  1. Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno się nie ociepliło. 
  2. 2/3 części ciasta rozwałkować i położyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i najlepiej podpiec
     przez około 8 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, aby sok z pieczonych jabłek tak bardzo nie wnikał w kruche ciasto. Przyznam się, że często pomijam ten krok, gdyż bardzo lubię warstewkę ciasta o smaku jabłkowym pomiędzy jabłkami a upieczonym kruchym ciastem. 
  3. 1/3 część ciasta zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do zamrażarki. 
  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, które delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Jeśli mamy bardzo słodkie jabłka to cukru nie dodawać, gdy zaś są kwaśne dodać więcej. U mnie tym razem szarlotka jest z 2 kg jabłek (po obraniu został tylko kg), ale zdecydowanie można robić ją z 3 kg i jabłek nie będzie za dużo. 
  5. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć pokrojone jabłka, następnie zetrzeć na nie na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto. 
  6. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C około 60 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. 
  7. Krucha szarlotka z krupczatki świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: szarlotka z pianką.

10 komentarzy:

  1. Lubię ciasta na krupczatce, jest to bardzo szlachetna mąka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy szarlotki, zwłaszcza na kruchym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest to co uwielbiam :) aż mi ślinka cieknie od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z samej krupczatki nie robiłam... ale dodaję jej nieco do kruchego ciasta:) pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, warto spróbować z samą krupczatką :)

      Usuń
  5. Ah jak dawno nie jadłam takiego ciacha, a uwielbiam szarlotkę.
    Super deser :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: