Ciasto z krakersami bez pieczenia

/ 28

Ciasto z krakersami bez pieczenia to szybki deser na każdą okazję. Przygotowanie tego delikatnego w smaku i niezbyt słodkiego ciasta z krakersami bez pieczenia nie zajmuje dużo czasu i jest łatwe do wykonania. Pyszny krem budyniowy wspaniale łączy się w tym deserze z krakersami i aksamitną polewą czekoladową.

Ciasto z kremem i krakersami
Z moich obserwacji wynika, że nie tylko ja lubię szybkie ciasta bez pieczenia, ale duża część z Was również chętnie sięga po przepisy na takie ciasta. Ciasto z krakersami bez pieczenia jest z pysznym, rozpływającym się w ustach kremem i jedyne czego mi brakuje, to unoszącego się w kuchni zapachu pieczonego ciasta.

Ciasto z krakersami znałam już wcześniej i dość często je robiłam. Niedawno jedząc karpatkę, przypomniałam o nim, gdyż krem w tym cieście jest taki sam, jak ten w karpatce. Jak każde ciasto z herbatnikami lub krakersami, aby było smaczne, po przełożeniu kremem powinno odstać co najmniej 12 godzin w lodówce.
Ciasto z kremem i krakersami polane czekoladą
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 0
Wartość kaloryczna: 100 g =  223 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 14 cm x 28 cm x 7 cm

Przepis na ciasto z krakersami bez pieczenia:

Składniki na ciasto z krakersami bez pieczenia:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g masła
  • 200 g słonych krakersów

Polewa do ciasta:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)

    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z krakersami bez pieczenia?

  1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu, mleko zdjąć z palnika, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, następnie ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i kilka minut gotować na małej mocy palnika, aby budyń zgęstniał. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło zmiksować, aby miało puszystą konsystencję, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu połączenia się masła z budyniem i uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Kremu zbyt długo nie miksować, bo może się rozwarstwić, szczególnie jeśli w kuchni jest bardzo ciepło.
  3. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aby krem nie miał metalicznego posmaku foremki (foremki silikonowej nie wykładać).
  4. Dno wyłożyć krakersami i rozsmarować na nich 1/4 część kremu, przykryć kolejną warstwą krakersów i tak przekładać na przemian kremem i krakersami. Jak widać w foremce o podanych powyżej wymiarach, wychodzi 4 warstwy z krakersów i 4 z kremu, ostatnią wierzchnią warstwą jest krem. Ciasto po przełożeniu wstawić na 5 - 10 minut do lodówki.
  5. Składniki na polewę rozpuścić w misce, którą trzymać na garnku z wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać lustra wody). Podczas rozpuszczania składniki mieszać do czasu, aż powstanie jednolita polewa, jeśli polewa jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka lub śmietany.
  6. Zimną polewą polać ciasto, gdy polewa zacznie zastygać, można wykałaczką zrobić wzorki.
  7. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły i połączyły się z kremem.
Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.

Komentarze

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i bardzo smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za tak fantastyczny przepis.. Ciasto wyglada przepysznie.Na pewno zrobię z Pani przepisu.. Lubie takie szybkie ciasta bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Ciasto serdecznie polecam, szybko się je przygotowuje i jest bardzo delikatne i przyjemne w smaku.

      Usuń
  5. Myślę, ze te krakersy to strzał w 10! Zakładam, że bardzo przyjemnie przełamują słodycz. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, ciasto jest delikatne i niezbyt słodkie. Serdecznie polecam :)

      Usuń
  6. Czy zamiast masla mozna uzyc margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, z tym, że smak może nieco odbiegać od zamierzonego.

      Usuń
  7. NO i juz mam pomysł na jutrzejsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Soli kupa, cukru kupa, a i jeszcze tłuszczu kupa. Jednym słowem - samobójstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, jeśli ktoś zje całe ciasto naraz to na pewno będzie rozstrój żołądka, ale zgonu raczej nie będzie. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a soli zawartej w krakersach zupełnie się nie wyczuwa. Solone krakersy można zastąpić krakersami z sezamem. Ciasto nie jest dietetyczne.

      Usuń
  10. Nie ma co się przejmować komentarzami jak wyżej :) Anonimek lubi podwyższać swoje ego przez takie pisanie :D
    A być może teraz siedzi i wszamie kebaba ;)

    Ps. Właśnie robie ciacho, faktycznie szybkie :) Ciekawa jestem jak bedzie smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Zazwyczaj takie komentarze piszą osoby, które nie gotują i nawet nie mają odwagi podpisać się pisząc komentarz. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :) U mnie wszyscy bardzo je lubią.

      Usuń
  11. Czy wymiar blachy jest prawidłowy? Czy ma to być keksówka blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest taka nieco szersza keksówka. Foremka może mieć zbliżone wymiary, jeśli będzie więsza to ciasto wyjdzie niższe i będzie miało mniej warstw. Na pewno blacha powinna być prostokątna.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *