Translate

17 listopada 2017

Ciasto z krakersami bez pieczenia

Przygotowanie delikatnego w smaku i niezbyt słodkiego ciasta z krakersami bez pieczenia nie zajmuje dużo czasu i jest łatwe do wykonania. Pyszny krem budyniowy wspaniale łączy się w tym deserze z krakersami i aksamitną polewą czekoladową.


Ciasto z kremem i krakersami

Z moich obserwacji wynika, że nie tylko ja lubię szybkie do przygotowania ciasta bez pieczenia, ale duża część z Was również chętnie sięga po przepisy na takie ciasta. Ciasto z krakersami bez pieczenia jest z pysznym, rozpływającym się w ustach kremem i jedyne czego mi brakuje, to unoszącego się w kuchni zapachu pieczonego ciasta.

Ciasto z krakersami znałam już wcześniej i dość często je robiłam. Niedawno jedząc karpatkę, przypomniałam o nim, gdyż krem w tym cieście jest taki sam, jak ten w karpatce. Jak każde ciasto z herbatnikami lub krakersami, aby było smaczne, po przełożeniu kremem powinno odstać co najmniej 12 godzin w lodówce.

Ciasto z kremem i krakersami polane czekoladą

Składniki:

(na foremkę 14 cm x 28 cm x 7 cm)
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g masła
  • 200 g słonych krakersów

Polewa:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)

    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto z krakersami bez pieczenia?

  1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu, mleko zdjąć z palnika, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, następnie ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia i kilka minut gotować na małej mocy palnika, aby budyń zgęstniał. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Miękkie masło zmiksować, aby miało puszystą konsystencję, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu połączenia się masła z budyniem i uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Kremu zbyt długo nie miksować, bo może się rozwarstwić, szczególnie jeśli w kuchni jest bardzo ciepło.
  3. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aby krem nie miał metalicznego posmaku foremki (foremki silikonowej nie wykładać).
  4. Dno wyłożyć krakersami i rozsmarować na nich 1/4 część kremu, przykryć kolejną warstwą krakersów i tak przekładać na przemian kremem i krakersami. Jak widać w foremce o podanych powyżej wymiarach, wychodzi 4 warstwy z krakersów i 4 z kremu, ostatnią wierzchnią warstwą jest krem. Ciasto po przełożeniu wstawić na 5 - 10 minut do lodówki.
  5. Składniki na polewę rozpuścić w misce, którą trzymać na garnku z wrzącą wodą (miska nie powinna dotykać lustra wody). Podczas rozpuszczania składniki mieszać do czasu, aż powstanie jednolita polewa, jeśli polewa jest zbyt gęsta dodać łyżkę mleka lub śmietany.
  6. Zimną polewą polać ciasto, gdy polewa zacznie zastygać, można wykałaczką zrobić wzorki.
  7. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły i połączyły się z kremem.
Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.

17 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również takie lubię :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda i bardzo smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za tak fantastyczny przepis.. Ciasto wyglada przepysznie.Na pewno zrobię z Pani przepisu.. Lubie takie szybkie ciasta bez pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Ciasto serdecznie polecam, szybko się je przygotowuje i jest bardzo delikatne i przyjemne w smaku.

      Usuń
  5. Myślę, ze te krakersy to strzał w 10! Zakładam, że bardzo przyjemnie przełamują słodycz. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, ciasto jest delikatne i niezbyt słodkie. Serdecznie polecam :)

      Usuń
  6. Czy zamiast masla mozna uzyc margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, z tym, że smak może nieco odbiegać od zamierzonego.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: