Translate

sobota, 8 lipca 2017

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Lekkie ciasto kokosowe bez pieczenia to idealny deser na lato. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem.


Ciasto z wiórkami kokosowymi i kremem
Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić. 

Ciasto bez pieczenia z kokosem

Składniki:

(na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 250 g masła 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 750 ml mleka 
  • 2 żółtka 
  • 250 g herbatników kakaowych 
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania 

Polewa:

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej 
  • 1 łyżka mleka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

    Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml

Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia:

  1. Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym w 100 ml mleka budyniem. 
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Do gęstniejącej masy dodać budyń rozmieszany z jajkami i ciągle mieszając zagotować, aby powstała gęsta masa budyniowa. Masę wystudzić. Ciasto jest niezbyt słodkie, jeśli lubimy bardzo słodkie dodać więcej cukru. 
  3. Masło zmiksować do puszystej konsystencji i nadal miksując dodawać po łyżce  zimnej masy budyniowej z wiórkami. 
  4. Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/3 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować na nich drugą część kremu i znów warstwa herbatników i na koniec krem. 
  5. Wierzch obsypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, docisnąć je lekko łyżeczką do kremu. 
  6. Opcjonalnie ciasto można polać cienkimi smugami polewy, chociaż bardzo dobrze smakuje i bez niej. 
  7. Składniki polewy rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą do uzyskania jednolitej konsystencji (ciągle mieszać).


16 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i tak "dostojnie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto dobrze się kroi, więc chyba dlatego tak "dostojnie" na zdjęciu wygląda ;)

      Usuń
  2. Takie ciasta bardzo lubię :) Super smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że się podoba :)

      Usuń
  3. Na pewno by mi posmakowalo 😊 mniamm

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda - latem najlepiej schodzą ciasta prosto z lodówki, przy których nie trzeba stać przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak latem piekarnik odpoczywa a ciasto masz super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wyglada.Zrobie bo lubie takie ciasta.I przepis latwy

      Usuń
    2. Dziękuję :) Dobry wybór, polecam.

      Usuń
  6. Super przepis, mam małą dzidzię więc coś tak prostego i szybkiego najlepiej się sprawdza ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To ciasto jest idealne, gdy nie mamy czasu na długie pichcenie.

      Usuń
  7. Super pomysł i jeszcze jest wysokie, wiórki kokosowe bardzo lubię :).

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: