Ciasto kokosowe bez pieczenia

/ 32

Lekkie ciasto kokosowe bez pieczenia to idealny deser na lato. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i bardzo łatwe do przygotowania. Wiórki kokosowe sprawiają, że po zjedzeniu takiego ciasta nie czujemy się ociężali, tak jak to jest czasami w przypadku innych ciast z kremem.


Ciasto z wiórkami kokosowymi i kremem
Z moich obserwacji wynika, że szczególnie w okresie letnim dużym zainteresowaniem cieszą się ciasta, które przygotowuje się na zimno bez pieczenia. Przygotowałam, więc bardzo proste i smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić.

Ciasto bez pieczenia z kokosem

Składniki:

(na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 250 g masła 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 750 ml mleka 
  • 2 żółtka 
  • 250 g herbatników kakaowych 
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania 

Polewa:

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej 
  • 1 łyżka mleka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

    Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml
    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatniki bez glutenu.

Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia:

  1. Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym w 100 ml mleka budyniem. 
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Do gęstniejącej masy dodać budyń rozmieszany z jajkami i ciągle mieszając zagotować, aby powstała gęsta masa budyniowa. Masę wystudzić. Ciasto jest niezbyt słodkie, jeśli lubimy bardzo słodkie dodać więcej cukru. 
  3. Masło zmiksować do puszystej konsystencji i nadal miksując dodawać po łyżce  zimnej masy budyniowej z wiórkami. 
  4. Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/3 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować na nich drugą część kremu i znów warstwa herbatników i na koniec krem. 
  5. Wierzch obsypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, docisnąć je lekko łyżeczką do kremu. 
  6. Opcjonalnie ciasto można polać cienkimi smugami polewy, chociaż bardzo dobrze smakuje i bez niej. 
  7. Składniki polewy rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą do uzyskania jednolitej konsystencji (ciągle mieszać).
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zmiękły nieco herbatniki.

Komentarze

  1. Pięknie wygląda i tak "dostojnie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto dobrze się kroi, więc chyba dlatego tak "dostojnie" na zdjęciu wygląda ;)

      Usuń
  2. Takie ciasta bardzo lubię :) Super smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno by mi posmakowalo 😊 mniamm

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda - latem najlepiej schodzą ciasta prosto z lodówki, przy których nie trzeba stać przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak latem piekarnik odpoczywa a ciasto masz super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wyglada.Zrobie bo lubie takie ciasta.I przepis latwy

      Usuń
    2. Dziękuję :) Dobry wybór, polecam.

      Usuń
  6. Super przepis, mam małą dzidzię więc coś tak prostego i szybkiego najlepiej się sprawdza ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To ciasto jest idealne, gdy nie mamy czasu na długie pichcenie.

      Usuń
  7. Super pomysł i jeszcze jest wysokie, wiórki kokosowe bardzo lubię :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy herbatniki należy wpierw maczać w mleku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, suche herbatniiki przekłada się kremem. Na mleku gotuje się budyń.

      Usuń
  9. Trzeba włożyć do lodówki? Na ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na całą noc, aby pod wpływem kremu zmiękły herbatniki.

      Usuń
  10. Mleko mozna zastapic np. mlekiem kokosowym ,a cukier stewia lub czyms w tym rodzaju ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam. Ciasto wyszło idealnie i zniknęło błyskawicznie ☺. Dzięki. Najlepszy krem kokosowy jaki do tej pory robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile gram ma szklanka wiórek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna szklanka (250 ml) wiórków waży 90 - 100 gramów.

      Usuń
  13. Jaki rozmiar foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki.

      Usuń
  14. Ciasto wygląda mega apetycznie, ma takie idealne proporcje jak z katalogu.
    Szukam inspiracji na ciasto, które przygotuję dla narzeczonej w ramach niespodzianki. Ten przepis wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Niestety pieczenie mi nie wychodzi, ale ciasta bez pieczenia jak najbardziej :)
    Poza tym ona uwielbia kokosowy smak. Mam nadzieję, że trafię w jej gusta - o ile ciasto mi wyjdzie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *