Translate

sobota, 12 września 2015

Bakłażan pieczony faszerowany

bakłażan z farszem

Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana, należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą.  Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek.


bakłażan z farszem
Składniki:
  • 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu
  • sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki
bakłażan z farszem

Jak przygotować pieczonego bakłażana?

  1. Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać, by nie przebić skórki). Wnętrze bakłażanów natrzeć solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.
  3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
  4. Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. 
  5. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone).
  9. Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.
  10. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu, gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: