Translate

10 lutego 2016

Chleb chrupki (fitness)

Oto pyszny chlebek chrupki z dużą zawartością zdrowych ziarenek, korzystnie wpływających na przemianę materii i na przewód pokarmowy. Idealny chleb dla osób dbających o linię i preferujących zdrowy styl życia.


Zdrowy chleb chrupki

Chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe.

Mój chlebek ma kolor szary, gdyż jest w nim duża zawartość żyta, ale jeśli otręby i mąkę żytnią zamienimy na pszenną, to będzie bardziej brązowy.

Chrupkie domowe pieczywo
Składniki:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pszennej typ 2000
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów żytnich lub pszennych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 50 g siemienia lnianego (u mnie mielone)
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu (rozpuścić w odrobinie wody)
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 - 600 ml ciepłej wody

Jak przygotować zdrowy chleb?

  1. Do suchych składników dodać najpierw 500 ml wody, wymieszać. Ma powstać gęsta zwarta masa, dająca się z trudem mieszać łyżką, do zbyt gęstej dodać więcej wody. Odstawić na około 15 minut.
  2. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go tłuszczem. Na papier wyłożyć masę i uformować cienki placek, wygładzić brzegi i wierzch. Od grubości placka zależy jego chrupkość, cienka warstwa bardziej się wypiecze i będzie bardzo chrupka (trzeba tylko uważać, by nie była za twarda). U mnie była warstwa 1 cm i chlebek z wierzchu był chrupki, a w środku delikatnie wilgotny, według mnie w sam raz.
  3. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 10 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i pokroić go w foremce na niezbyt duże prostokątne kawałki. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 160 stopniach C następne 30 minut.
  4. Po upieczeniu odkleić papier i wystudzić chlebki na kratce.

2 komentarze:

  1. super ! koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto spróbować, jest bardzo smaczny.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: