2016-02-19

Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. 

Pieczona karkówka w marynacie
Aby zadowolić moich mięsożerców i aby nie było monotonnie, upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. 
Karkówka wieprzowa w marynacie

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz

Marynata musztardowo- miodowa:

  • 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie karkówki w marynacie:

  1. Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry.
  2. Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym położeniem mięsa).
  3. Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty).
  5. Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli.
  6. Tak przyprawione mięso przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby mięso przeszło marynatą.
  7. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i jeszcze 25 minut. Jakieś 7 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i pozwolić by mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przykryć i odczekać z 5 minut, aby mięso odpoczęło (doszło).
    Zachęcam do przygotowania karkówki również z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe".

2 komentarze:

  1. My aż ślinka cieknie :) pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią, taką też bym bardzo chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry