Warto mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt waniliowy do ciast i deserów. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (niemającej nic wspólnego z prawdziwą wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu waniliowego.
Koszt zakupu lasek wanilii i alkoholu zwróci się w przyjemności jedzenia ciast i deserów przygotowanych z dodatkiem prawdziwego ekstraktu waniliowego. Już po tygodniu od zrobienia można cieszyć się cudownym waniliowym ekstraktem.
Składniki:
- 3 - 4 laski wanilii
- 250 ml wódki
Jak zrobić ekstrakt do ciast z prawdziwej wanilii?
- Laski wanilii naciąć wzdłuż (ziarenka można zużyć lub pozostawić).
- Wanilię włożyć do słoiczka, zalać alkoholem (wanilia ma być całkowicie zanurzona w alkoholu), szczelnie zakręcić.
- Odstawić w ciemna i chłodne miejsce na co najmniej jeden tydzień. Po tym czasie można już używać ekstraktu do wypieków i deserów. Taki ekstrakt im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy aromat i ciemniejszą barwę (na zdjęciu po tygodniu od zrobienia).
- Do tak zrobionego ekstraktu dokładam co pewien czas świeże laski wanilii po zużyciu ziarenek np. do deseru.
To taki prosty przepis i w zasadzie nie drogi w porównaniu z kupowanym ekstraktem waniliowym :)
OdpowiedzUsuń