2016-02-16

Ekstrakt waniliowy

Warto mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt waniliowy do ciast i deserów. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (niemającej nic wspólnego z prawdziwą wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu waniliowego.

Ekstrakt z prawdziwej wanilii

Koszt zakupu lasek wanilii i alkoholu zwróci się w przyjemności jedzenia ciast i deserów przygotowanych z dodatkiem prawdziwego ekstraktu waniliowego. Już po tygodniu od zrobienia można cieszyć się cudownym waniliowym ekstraktem.
Domowy ekstrakt do ciast z wanilii

 Składniki:

  • 3 - 4 laski wanilii
  • 250 ml wódki

Jak zrobić ekstrakt do ciast z prawdziwej wanilii?

  1. Laski wanilii naciąć wzdłuż (ziarenka można zużyć lub pozostawić).
  2. Wanilię włożyć do słoiczka, zalać alkoholem (wanilia ma być całkowicie zanurzona w alkoholu), szczelnie zakręcić.
  3. Odstawić w ciemna i chłodne miejsce na co najmniej jeden tydzień. Po tym czasie można już używać ekstraktu do wypieków i deserów. Taki ekstrakt im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy aromat i ciemniejszą barwę (na zdjęciu po tygodniu od zrobienia).
  4. Do tak zrobionego ekstraktu dokładam co pewien czas świeże laski wanilii po zużyciu ziarenek np. do deseru. 

1 komentarz:

  1. To taki prosty przepis i w zasadzie nie drogi w porównaniu z kupowanym ekstraktem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry