Ciasto piernikowe z czekoladą

/ 1

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, zbliżone smakiem i strukturą nieco do długo dojrzewającego piernika. Ciasto czekoladowe powstało z potrzeby wykorzystania gorzkiej (90% kakao) czekolady, która do jedzenia była po prostu za gorzka. Ogólnie lubię czekolady deserowe gorzkie, ale tej byłam w stanie zjeść tylko kostkę i to dzieliłam ją na 3 razy.

Piernik z czekoladą
Ciasto piernikowe z czekoladą najlepiej smakuje na drugi dzień, nabiera wtedy odpowiedniego smaku i aromatu, a struktura staje się taka piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Ciasto piernikowe idealnie sprawdza się jako ciasto świąteczne i nie tylko. Ciasto czekoladowe, które na pewno posmakuje osobom lubiącym czekoladowe smaki.
Piernik czekoladowy

Przepis na ciasto piernikowe z czekoladą:

(na formę o średnicy 28 cm)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka alkoholu

dodatkowo:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka konfitury ze śliwek węgierek

Jak zrobić ciasto piernikowe z czekoladą?

  1. Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić.
  2. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.
  3. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu ciasto piernikowe wystudzić, przeciąć poziomo na dwie części i posmarować konfiturą. Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym cukrem pudrem z sokiem z pomarańczy i wodą.
  5. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na następny dzień po zrobieniu.
  6. Dodam, że pomimo dodania 2 szklanek cukru ciasto nie jest za słodkie.

    Zobacz również: piernik wyśmienity.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *