Translate

środa, 24 lutego 2016

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka


W mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania  różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku.

Składniki:
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie
  • 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
    sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.
  2. Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.
  3. Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej).
  4. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Jajka obrać i drobno pokroić.
  6. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
  7. Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  8. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Sałatka jest bardzo sycąca.

    Zobacz również:
    Sałatka z cieciorki i selera naciowego

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: