Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z ciecierzycy i tuńczyka to idealne danie na lunch w pracy lub lekką i sycącą kolację.
W mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie
- 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.
- Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu, aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.
- Pomidory i paprykę pokroić w cienkie paski. Ilość papryki dostosować do tego, jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej).
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Jajka obrać i drobno pokroić.
- Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatka jest bardzo sycąca.
Zobacz również: sałatka z cieciorki i selera naciowego.
Pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń