Translate

piątek, 12 lutego 2016

Syrop imbirowo-miodowy


Imbir jest znany i ceniony szczególnie za swoje właściwości lecznicze w Azji. W kuchni najczęściej wykorzystuje się korzeń świeżego imbiru, chociaż u nas bardziej dostępna i powszechna jest wersja sproszkowana. Niestety najczęściej nie da się wymiennie stosować imbiru w proszku zamiast świeżego imbiru. Świeży ma nieco inny smak i aromat, niż ten wysuszony i zmielony (tak jak i inne produkty). Ja preferuję świeży, choć używam również mielonego.

Z właściwości leczniczych imbiru wymienię tylko kilka :
pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną.

Dziś proponuję wykonanie syropu imbirowo-miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienia. Taki syrop zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój i przynosi ulgę w późniejszym okresie choroby, łagodząc występujące dolegliwości (sprawdzone!). 

Składniki:
  • 10 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Z korzenia imbiru zeskrobać łyżeczką skórkę i pokroić go w cienkie plasterki.
  2. Pokrojony imbir włożyć do słoiczka i dodać miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już syrop gotowy do stosowania.
  3. Najlepiej stosować syrop w takiej postaci lub dodać jeszcze do niego sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty. Ja bardzo lubię kawę z dodatkiem tego syropu, nawet gdy nie jestem przeziębiona.
  4. Syrop z cytryną bez rozcieńczenia działa szybciej, ale w takiej formie nie podawać go na pewno małym dzieciom.


Zobacz również:
Kurczak imbirowy z miodem

6 komentarzy:

  1. I tu potwierdzam niezwykłe właściwości Twojego syropu. Od trzech dni mocuję się z paskudnym wirusem i syropek działa:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Mam nadzieję, że taki syrop szybko postawi Ciebie na nogi.

      Usuń
  2. Imbir i miód to sprawdzony duet na przeziębienie, tak wzbogacona herbatka działa rozgrzewająco i leczniczo (wiadomo, miód to naturalny antybiotyk). Generalnie dobrze zawczasu przygotować taki syrop i stosować go przez cały okres jesienno-zimowy. To zdrowy i naturalny sposób na poprawę odporności do walki z infekcjami, które prędzej czy później, każdego z nas dopadną. Kto nie lubi smaku imbiru z pewnością powinien się do niego przekonać, żeby być w dobrej formie ; ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Cała prawda o imbirze i miodku ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam imbir, napój jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Dodany do herbaty pewnie smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: