Translate

03 października 2016

Miruna w sosie teriyaki

Miruna w sosie teriyaki to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku.


Ryba w sosie teriyaki

Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało glazury lodowej (tak podano na opakowaniu i tak było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie.

Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby.

Smażona miruna

Składniki:

  • 600 g mrożonej miruny (opakowanie)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 5 - 6 łyżek sosu teriyaki
  • pieprz cytrynowy (bez soli)
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie ryby w sosie teriyaki:

  1. Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała.
  3. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej  i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron.
  4. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i Japońską sałatką z ogórków.

8 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: