Translate

środa, 30 listopada 2016

Ciasto bez pieczenia z mascarpone

Tym razem przygotowałam ciasto bez pieczenia dla leniwych, a może jednak bardziej dla zapracowanych. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania.


Deser z mascarpone

Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku i konsystencji dopiero na następny dzień po zrobieniu. Nawet mały kawałeczek tego ciasta szybko zaspokaja chęć na coś słodkiego.

Jeśli nie lubisz, nie umiesz lub nie masz czasu piec ciast, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zapewniam, że będziesz przyjemnie zaskoczony tym, co przygotujesz, a Twoi goście będą zachwyceni jego smakiem.

Łatwe ciasto z mascarpone bez pieczenia
Składniki:
(na foremkę 10 cm x 30 cm)
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych 
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka alkoholu
  • 50 g płatków migdałowych
Deser z mascarpone bez pieczenia

Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

  1. 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Śmietana łatwiej się ubije w naczyniu wyższym i niezbyt szerokim. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów można dodać więcej cukru pudru.
  2. W innym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i stopniowo 250 g serka. Miksować tylko do równomiernego połączenia się śmietany z serkiem.
  3. Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
  4. Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i znów położyć warstwę herbatników pełnoziarnistych.
  5. Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.
  6. Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6 sztuk), wymieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić blenderem lub w moździerzu.
  7. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią kremu.
  8. Ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Zobacz również:

22 komentarze:

  1. mogę być i leniwa i zapracowana.... od czasu do czasu :) fajne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Okoliczności nieistotne, aby smakowało ;)

      Usuń
  2. To ciasto koniecznie muszę spróbować. Wygląda pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto, serdecznie polecam :)

      Usuń
  3. Mmmm cudownie wygląda, aż ślinka pocieknąć może. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, bo jest rzeczywiście bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Proszę o podanie wymiarów blachy na ten przepis. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wymiary foremki są podane przed składnikami (10 cm x 30 cm), ale mogą być inne podobne, w kształcie prostokąta lub kwadratu, tylko nie koła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie apetyczne ciasto, a fakt, że jest bez pieczenia jest dla mnie miłą niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem leniwa i zapracowana, to jest przepis dla mnie, hahaha! Bo uwielbiam mascarpone. Powiem więcej, sama je robię. Tzn. multicooker je za mnie robi, bo jak już wspomniałam, jestem leniwa i zapracowana. Jutro będzie grane to ciasto, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło mi, że ciasto się podoba i mam nadzieję, że będzie smakowało. Dziękuję za wpis 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) już się chłodzi w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, dziękuję :) Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  10. A jakiej firmy używa pani ciastka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: